NaslovnaNovostiZašto SAD oklevaju da naoružaju Ukrajinu dronovima Grey Eagle?

Zašto SAD oklevaju da naoružaju Ukrajinu dronovima Grey Eagle?

Prošle godine, grupa od 16 američkih senatora poslala je šefu Pentagona Lojdu Ostinu pismo u kojem je tražila od Pentagona da pošalje bespilotne letelice Grey Eagle MQ-1C u Ukrajinu. Međutim, uprkos najavi najsavremenije opreme kao što su glavni borbeni tenkovi Abrams za Kijev, Vašington je prestao da šalje “Sive Orlove”.

Ruski vojni ekspert Dmitrij Drozdenko nedavno je rekao da bespilotne letelice sve više postaju jednostavna meta ruske protivvazdušne odbrane, zbog čega su Amerikanci na kraju odbili da Ukrajini pošalju bespilotne letelice Grey Eagle MQ-1C.

Dugo se mislilo da su se američki zakonodavci uzdržavali od odobrenja transfera drona Grey Eagle MQ-1C u Ukrajinu iz straha da će poverljiva tehnologija dospeti u ruke Rusije. U novembru 2022, CNN je izvestio da SAD snižavaju MQ-1C za isporuku u Ukrajinu.

U izveštaju se navodi da će pre slanja u Ukrajinu, neki dronovi imati uklonjene komponente kao što je sistem radara sa sintetičkim otvorom/indikator pomeranja cilja na zemlji (SAR/GMTI) i dodatne delove koji podržavaju njegove mogućnosti prikupljanja elektronskih podataka (ELINT).

U to vreme, iako se podrazumevalo da će osetljiva tehnologija biti uklonjena iz drona, u izveštaju se navodi da će biti potrebno neko vreme da se dron izmeni do tačke u kojoj će malo toga biti predato neprijatelju ako se sruši na teritoriju pod ruskom kontrolom.

Ruski vojni ekspert Dmitrij Drozdenko izjavio je da jurišni dronovi nisu značajno uticali na aktivnosti ukrajinske vojske u poslednjih nekoliko meseci. Udarni dronovi kojima raspolažu OSU mogli su efikasno da deluju tek na samom početku sukoba.

„Što se tiče situacije sa dronovima, nisu poslati jer bi tamo bili beskorisni, kao (turske) bespilotne letelice Bayraktar. Efikasni su bili kratko, na početku sukoba dok Moskva nije pronašla način da im se suprotstavi. Sada ne čujemo ništa o Bajraktarima, a Gray Eagle je isti kao Bayraktar, samo za nijansu bolji“, objasnio je Drozdenko.

Činjenica je da, iako pompezno najavljivane, bespilotne letelice turskog porekla su sada u velikoj meri nestale sa bojnog polja, što izaziva sumnju u njihovu efikasnost. Uspeh turskih bespilotnih letelica je naširoko prenošen u zapadnim medijima tokom ranih faza sukoba. Shodno tome, njihov iznenadni nestanak sa bojnog polja ostavio je analitičare u nedoumici.

gray eagle 1
gray eagle 1

U Sjedinjenim Državama se stvarao medijski zamah za prebacivanje bespilotnih letelica Grey Eagle MQ-1C u Kijev. Komandant američke vojske u Evropi, general-potpukovnik Ben Hodžis (u povlačenju), rekao je ranije ovog meseca da je dron jedno od ključnih oružja koje je potrebno Kijevu.

Gray Eagle bi „dao prošireni domet i doseg koji bi Ukrajini omogućio da spreči Rusiju da ikada popravi Kerčki most [na Krimu], a takođe može da traži mesta sa kojih Rusija lansira rakete, izjavio je Hodžis.

IzvorCNN

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave