NaslovnaNovosti"Neutralna" Švajcarska razmišlja o slanju tenkova Leopard 2 u zemlje koje daju...

“Neutralna” Švajcarska razmišlja o slanju tenkova Leopard 2 u zemlje koje daju tenkove Kijevu

Švajcarski zakonodavci razmišljaju o ideji da prodaju svoje glavne borbene tenkove Leopard 2 zemljama poput Poljske i Nemačke koje će snabdevati svojim tenkovima Ukrajinu.

Švajcarska poseduje 96 tenkova Leopard 2 uskladištenih na različitim lokacijama u istočnom regionu zemlje. Međutim, zbog svog stava “neutralnosti”, Savezno veće zemlje je strogo zabranilo isporuku oružja zaraćenoj naciji poput Ukrajine.

Jedan švajcarski dnevni list na nemačkom jeziku izvestio je da političari iz različitih političkih partija razmatraju prodaju nekih od svojih glavnih borbenih tenkova Leopard 2.

Političari tvrde da, iako bi neki od ovih tenkova mogli da popune praznine u Poljskoj ili Nemačkoj, neće im biti dozvoljeno da se presele u Ukrajinu. Nacionalna savetnica FDP-a Maja Riniker nedavno je pokušala da izdejstvuje od Komisije za bezbednosnu politiku da podrži sličnu ideju, ali nije uspela.

Švajcarski političari takođe zagovaraju da se švajcarski tenkovi ne koriste u ratu u Ukrajini. Riniker je rekla za „NZZ am Sonntag” da Švajcarska takođe ima udela u sposobnosti Ukrajine da nastavi da se brani.

Švajcarska vojska će i dalje moći da uposli neke od 96 deaktiviranih leoparda, tvrdi Riniker, koji kaže da ovaj sukob utiče na bezbednost cele Evrope. U izveštaju, koji se poziva na istraživanje Instituta Sotomo, navodi se da izgleda da sukob u Ukrajini izaziva promenu perspektive.

Istraživanje je pokazalo da se 55% ispitanika složilo ili u potpunosti složilo da savezna vlada treba da dozvoli drugim nacijama da pošalju oružje proizvedeno u Švajcarskoj u Ukrajinu. Istraživanje je takođe pokazalo da je 40 odsto ljudi i dalje protiv takve ideje.

Nacionalna savetnica FDP-a Riniker želi da na proleće ponovo iznese predlog u parlament i nada se da će uspeti ovog puta. „Imam pozitivne signale da ćemo postići dobro rešenje“, rekla je ona.

leopard 2pl
leopard 2pl

Odvojeno, član Švajcarskog nacionalnog saveta, Alojz Gmir, rekao je: „Dugoročno nam ne treba 25 do 30 ovih leoparda. Treba ih povući iz upotrebe i staviti na tržište.” On ne brine o politici neutralnosti u pogledu isporuke tenkova Poljskoj. Rekao je: „Tenkovi Leopard 2 jednostavno moraju da ostanu u Poljskoj i ne smeju da uđu u Ukrajinu.”

Švajcarska je kupila 380 jedinica nemačkog tenka 1980-ih. Ogromna flota Lea, kako se generalno naziva u vojnim krugovima, bila je okosnica oklopnih snaga Švajcarske. Kako je vreme odmicalo, polako su raspordali tenkove a ostalo ih je ukupno 96.

Prema nedavnim izveštajima zasnovanim na internoj evidenciji, vojska je pokušala da reaktivira 34 tenka. Međutim, vojska osporava postojanje takvih planova.

Čuvena neutralost Švajcarske se odavno već dovodi u pitanje. Ne možemo da ne primetimo da čak i kad pokušaju da ostanu neutralno dosledni, vrlo lako ispliva “afera” vezana za njihov zaštitni znak, banke.

IzvorBlick

1 KOMENTAR

  1. Neutralna švicarska, može dobiti i neutralne nuklearne glave. Niko neće plakati za njima, sem bogatuna za lovom.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave