NaslovnaNovostiBoeing predstavio „revolucionarni“ stelt teretni avion, zamenu za C-130 Hercules

Boeing predstavio „revolucionarni“ stelt teretni avion, zamenu za C-130 Hercules

Američki proizvođač Boeing predstavio je novi koncept za stelt taktički teretni avion sa kombinovanim dizajnom krila i tela (BVB), dok Pentagon i američko vazduhoplovstvo (USAF) istražuju opcije za modernizaciju flote aviona.

Koncept, prikazan na AIAA SciTech, forumu i izložbi Američkog instituta za aeronautiku i astronautiku u Fort Vašingtonu, Merilend, u Sjedinjenim Državama, predstavljen je kao smanjeni model bez dodatnih informacija koje je dao proizvođač.

Prve slike koncepta otkrio je novinar Gaj Noris, viši urednik časopisa Aviation & Week, koji ga je opisao kao „prefinjen dizajn“.

U pozivu koji je prošle godine objavila Jedinica za odbrambene inovacije stajalo je: „Pentagon želi koncepte dizajna napredne konfiguracije aviona koja obezbeđuje najmanje 30 procenata veću aerodinamičku efikasnost od familija komercijalnih i vojnih aviona Boeing 767 i Erbas A330, omogućavajući operativne prednosti kao što su povećani domet, trajanje letenja i mogućnosti istovara.”

Boeingov koncept za stelt teretni avion dolazi nedeljama nakon što je sekretar američkog vazduhoplovstva (USAF) Frenk Kendal rekao da je imati više teretnjaka i tankera za dopunjavanje goriva od suštinskog značaja u budućim sukobima sa protivnicima, posebno Kinom.

Kendal je 11. decembra na vebinaru izjavio da Vazduhoplovstvo mora da pređe sa konvencionalnih tankera i teretnjaka u korist prikrivenih aviona zbog izazova koji predstavljaju kineske precizne rakete.

Pošto USAF i Pentagon insistiraju na kombinovanom dizajnu krila i trupa za svoj budući avion, Boeingov predlog dolazi u pogodnom trenutku. Kompanija je izjavila za časopis Drive: „Mislili smo da je dobar trenutak da podelimo glavne karakteristike našeg koncept tela spojenog sa krilima umesto koncepata koje smo ranije pokazali.

Dizajn tela kombinovanog sa krilima je u suštini poput bombardera USAF-a, kao što su B-2 i B-21. Prednost ovih aviona je što imaju nisku vidnjivost i prirodno manji radarski trag, posebno ako se tokom projektovanja eliminišu vertikalne kontrolne površine.

b 2
b 2

Dizajn aviona izaziva interesovanje komercijalnih avio-kompanija, kargo usluga i vojske više od jedne decenije zbog svog potencijalnog ogromnog unutrašnjeg volumena i aerodinamičke efikasnosti. Avion sa ovakvim krilima omogućava veću nosivost goriva, dakle preleti veće distance bez dopune goriva.

„Kada se integriše sa projektovanom tehnologijom motora za 2030, očekuje se da će ova napredna konfiguracija aviona obezbediti najmanje 60 procenata manju potrošnju goriva u poređenju sa današnjom tehnologijom“, rekao je DIU prošle godine.

x 48
x 48

Boeing je razvio BVB dizajn za program X-48 još davne 2007 godine. Slično Boeingu, drugi američki odbrambeni gigant Lockheed Martin takođe predlaže BVB predloge za teretne avione i tankere već nekoliko godina. Boeing je takođe radio na konceptu Speed Agile.

Vojni stručnjaci veruju da bi teretni avion u BVB osnovi mogao na kraju da zameni trenutni teretni avion u inventaru USAF-a. Američko vazduhoplovstvo radi na specifikacijama za zamenu za transportni avion C-17 Globemaster III, koji se ne proizvodi od 2015. godine.

Trenutno Boeing nije otkrio nikakve dodatne informacije o konceptu. Međutim, postalo je jasno da budućnošću američkog vazduhoplovstva dominiraju avioni dizajnirani na bazi BVB, od bombardera preko teretnih aviona do tankera za dopunu goriva.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave