NaslovnaNovostiRusija razvija „revolucionarnu“ bespilotnu letelicu koja obara rojeve dronova

Rusija razvija „revolucionarnu“ bespilotnu letelicu koja obara rojeve dronova

Rusija je unapredila svoju igru elektronskom ratovanju razvojem novog drona sa ugrađenim generatorom elektromagnetnih impulsa (EMP) koji može da onesposobi čak i rojeve bespilotnih letelica, tvrdi se u izveštaju u jednoj ruskoj tehnološkoj publikaciji.

Novi sistem se može smatrati delom vodeće zemlje u EV koja je bila prikazana u ranim mesecima rata i zvanično deklarisanim ciljem da se nastavi napredovanje na terenu.

Iako nije bilo drugih izveštaja, pritisak na revitalizaciju naučnog i industrijskog sektora u Rusiji u poslednjih nekoliko meseci za razvoj bespilotne, kompjuterske, sajber i elektronske tehnologije ostavlja malo prostora za sumnju u to.

Predsednik Vladimir Putin je podstakao samopouzdanje u gore navedenim oblastima nakon što su sankcije Zapada pokušale da uguše pristup Rusiji osnovnoj elektronici i vazduhoplovnim komponentama.

Izveštaj o Techcultu pripisuje Moskovskom pograničnom institutu da je razvio i patentirao dron, koji ima ugrađen „elektromagnetni generator, koji mu omogućava da pogađa druge dronove, kao i neprijateljske elektronske sisteme“.

Pored toga, tvrdi se da se ovo oružje može nositi i sa odredom dronova, dodaje se u izveštaju. EMP nesumnjivo može da uništi elektronske i električne uređaje u određenom radijusu, uključujući rojeve dronove.

Uređaj, smešten u transportno-lansirne kontejnere, napravljen je u cilindričnom telu, gde se uklanjaju kormila i preklopna krila. Istovremeno, sastoji se direktno od samog drona i specijalnog projektila, uključujući generator EM impulsa sa integrisanim sistemom za daljinsku detonaciju“, navodi se u izveštaju, opisujući kako sistem funkcioniše.

Dron je dodatno opremljen konvencionalnim i infracrvenim (IR) kamerama iznad i ispod. Solarni paneli su smešteni na preklopnim krilima, a unutra su komunikacioni i upravljački sistem, GLONASS navigacioni modul, baterija, padobran, elektromotor sa elisom od preklopnih lopatica. U zadnjem delu je predviđen blok za ubrzanje za čvrsto gorivo“, dodaje se.

Sobzirom na solarne panele i ograničeno trajanje leta verovatno će imati vrlo malo obaveštajno-nadzorno-izviđačkih sposobnosti koje zahtevaju duži let.

UAV će biti isporučen na mesto primene u sklopljenom položaju u kontejneru za transport i lansiranje. Nakon lansiranja, dostigavši unapred određenu visinu, jedinica za ubrzanje se odvaja, dron otvara krila i nastavlja da se kreće usled korišćenja energije dobijene iz baterije, kao i generisane solarnim panelima.

Nejasno je da li je glavni propeler napred ili konfiguracija potisnog propelera pozadi ali i radijus udara njegovog EMP-a. EMP generator koji izaziva snažno elektromagnetno „zračenje“ i „onemogućava elektronsku opremu“ opisan je kao „nosiv“.

Da li to znači da je EMP uređaj prenosivi teret, a kompletan dron je modularna letelica sa arhitekturom otvorenog sistema koja može zameniti različite module na osnovu zahteva misije, nije poznato.

Ranije smo pisali o postojanju male bespilotne letelice lansirane katapultom pod nazivom „Moskit“. Ona je odgovorna za ometanje radio komunikacija ukrajinske vojske.

Članak u Forbsu opisao je Rusiju kao „previše uspešnu“ u sferi elektronskog ratovanja. Rusi su „masakrirali“ ukrajinske dronove poput turskog TB-2 Bayraktar ​​koji su padali kao „muve“ pošto su izgubili svoje radio-frekventne kontrolne veze ili GPS signale. Kao rezultat, ukrajinske artiljerijske baterije su drastično nepreciznije.

sistem za ometanje polje 21
sistem za ometanje polje 21

Studija u Kraljevskom institutu ujedinjenih službi (RUSI) primetila je kako su piloti ukrajinskih vazduhoplovnih snaga iznervirani zbog „pokvarenih komunikacija, navigacione opreme i radara“. Predstojeća ukrajinska opasnost od strane superiornih ruskih EV i artiljerijskih snaga bila je predviđena neposredno pre rata.

Ranije ovog meseca, Rostec je najavio „masovnu proizvodnju fundamentalno nove generacije avijacijskih i kopnenih elektronskih i borbenih bespilotnih letelica“ nakon završetka testiranja u roku od 1-2 meseca.

6 KOMENTARA

  1. Svet je pludeo, Srbija je epicentar ludila. Rado bih otišao sa porodicom na nepoznatu planetu u Nedođiju da se spasimo ovozemaljskog ludila i ostanemo ljudi, normalni, bez pohlepe za vlašcu, materijalnim dobrima…

  2. Rusija je to oružje davno razvila , davne 1991. godine na taj način je oborila iznad jadranskog mora dva miraža2000 i isključila nosač aviona koji je uplovio u Jadran!!! Šta mislite šta danas može!??? A s druge strane igra se mačke i miša sa Ukrajinom, ko pametan može to objasniti!!!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave