NaslovnaNovostiIndijska vojska obučava orlove za obaranje dronova (VIDEO)

Indijska vojska obučava orlove za obaranje dronova (VIDEO)

Indijska vojska predstavila je svoje novo oružje protiv dronova tokom najnovijih zajedničkih indijsko-američkih vojnih vežbi: orlove koji su obučeni da presreću i obaraju dronove.

Za potrebe vežbe pušten je crni orao po imenu Arjun da vreba metu u letu. Arjun ga je uspešno locirao i srušio. Zatim se orao vratio vojniku koji se brinuo o njemu.

Centar Remount Veterinary Corps (RVC) u Meerutu tajno je obučavao crne orlove i sokolove da presreću dronove (uglavnom kvadrokoptere) na nebu, navodi The Print.

Vojni izvor je novinarima rekao da su orlovi oborili nekoliko stotina kvadrokoptera, ponekad ih potpuno uništivši. Pošto je reč o kvadkopterima, nijedan od orlova nije povređen, tvrdi se u izveštaju.

Prema rečima vojnih zvaničnika, većina ovih ptica su spasene, deo Centra za spasavanje i rehabilitaciju Falcon. Program je počeo 2020.

S obzirom na to da su savremeni dronovi veće veličine, ptice su takođe obučene za misije nadzora. Postavljaju im kamere na glave u cilju snimanje video zapisa. Iako su trenutno kamere male, koje ne mogu da prenose sliku i zvuk u realnom vremenu, ideja je da se njihov kapacitet polako povećava dok ptice nastavljaju obuku. Do sada nijedna ptica nije učestvovala u pravoj vojnoj operaciji i njihova obuka je još uvek u toku.

Upotreba ptica za presretanje dronova nije bez presedana. Holandska policija je navodno obučavala orlove da obaraju dronove od 2016. Prema snimku koji je objavio Wall Street Journal, holandska policija obučava ptice grabljivice da presretnu dron i odnesu ga na bezbedno mesto za sletanje.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave