NaslovnaNovostiOčigledno, Rusija ima oružje: usred ukrajinskog rata, snabdeva Afriku

Očigledno, Rusija ima oružje: usred ukrajinskog rata, snabdeva Afriku

Mali je 19. januara dobio novu pošiljku oružja iz Rusije. Avioni za obuku koji se koriste kao laki jurišni avioni, helikopteri i borbeni avioni. Iako je oružje iz sovjetskog doba, obara tvrdnje o zalihama Ruske Federacije, koje Zapadna propaganda već duže vreme predstavlja minimalnim.

Po svemu sudeći, Moskva nema nameru da prekida vojno-političke veze uspostavljene godinama unazad, niti kasni sa isporukama naoružanja zemljama kupcima. Prošli petak je pokazao slične namere.

mali aeronefs avion
mali aeronefs

Mali je dobio dva aviona Mil Mi-17, četiri trenažna aviona L-39C Albatros češkog dizajna i jedan avion Suhoj Su-25 Frogfoot. Ovom i prethodnom isporukom Moskva ozbiljno jača vojni potencijal afričke zemlje.

Dostava u petak nije prva iz Moskve u Bamako. Pre samo nekoliko meseci, ponovo tokom rata sa Ukrajinom, Moskva je Maliju isporučila pet lakih jurišnika L-39C Albatros, borbeni helikopter Mil Mi-35 i jedan avion za blisku vazdušnu podršku Su-25 FrogFoot.

Nekoliko meseci pre ove isporuke, u martu 2022. godine, Mali je nabavio dva helikoptera Mi-24P i jedini mobilni radar Protivnik-GE/59N6-TE. Bamako je kasnije od Rusije nabavio još četiri helikoptera Mi-35.

Rusija je postepeno počela da uspostavlja svoje vojno prisustvo u Maliju 2021. Privatna vojna kompanija Vagner je tada uspostavila stalno prisustvo u Maliju nakon dozvole vlade u Bamaku.

„Francuska nas je napustila“ bile su reči premijera Malija, Šogela Kokale Majge u to vreme. On je najavio da je od završetka operacije Barhan, Francuska nestala „usred leta“. Ovo je omogućilo vladi u Bamaku da odobri prisustvo drugih stranih trupa.

Pariz se odmah suprotstavio odluci Bamaka. Francuski predsednik, Emanuel Makron, izjavio je da bi prisustvo ruske kompanije Vagner navodno “destabilizovalo region”. Saopštenje je usledilo u trenutku kada je Francuska odlučila da skoro potpuno napusti tu afričku državu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave