NaslovnaAnalitikaAmerička vojska koristi situaciju da smanji kineski i ruski uticaj u Africi

Američka vojska koristi situaciju da smanji kineski i ruski uticaj u Africi

Druga brigada za pomoć bezbednosnim snagama američke vojske obučava oružane snage širom Afrike kako bi odvukla zemlje od kineskog i ruskog uticaja na kontinentu, a proširili svoj.

„Vojska se ponovo fokusira na Kinu kao naš glavni izazov, te na akutnu pretnju koju predstavlja Rusija, Važno je prepoznati da se obe zemlje aktivno takmiče u Africi“; ovo su reči general-majora Toda Vasmunda, komandanta Operativne grupe za Južnu Evropu, Afriku, a koje je izgovorio u preključe, na godišnjoj konferenciji Asocijacije vojske SAD.

Narednik štaba američke vojske Metju Hugelman gleda kako vojnik Džibutija ispaljuje montirani mitraljez iz Hamvija 28. oktobra 2020. na nepoznatoj lokaciji u afričkoj državi. (foto: tehnički narednik Piter Tompson/Vazduhoplovstvo SAD)

„Kina i Rusija veoma dobro razumeju strateški značaj Afrike“, dodao je on. „Oni nastoje da utiču na događaje na kontinentu u svoju korist koristeći politički uticaj, dezinformacije, ekonomske poluge i zlonamerne vojne aktivnosti. Takođe znamo da su i nasilne ekstremističke organizacije stalna pretnja.”

Vasmundove primedbe ukazuju na to kako se brigada u velikoj meri okrenula suzbijanju konkurencije jačajući vojne veze SAD u Africi.  Slično deluje i 5. brigada za pomoć snagama bezbednosti (SFAB) u indo-pacifičkom regionu – koja obavlja obuku vojnih snaga u nekoliko azijskih država.

Američka vojska povećava napore da smanji kineski i ruski uticaj u Africi

Vagner ne spava

Vojska se nada da će 2. SFAB doprinti integraciji afričkih partnera u NATO snage. No, kineske i ruske aktivnosti su iskomplikovale taj zadatak, rekao je Vasmund, napominjući da su „ruska plaćenička firma Vagner grupa“ i njene aktivnosti u Maliju otežale SAD da tamo rade.

SFAB brigade

Svaka od pet brigada za „pomoć snagama bezbednosti“, kreiranih 2017 godine, ima po 800 vojnika. Fokusirani su na obuku stranih trupa za konvencionalne i specijalne operacije do stepena da se osposobe za primarne zadatke kojima su i namenjene. Svaka misija (tim) SFAB sastoji se od četiri do 12 specijalizovanih pripadnika američke službe.

Američke baze u africi
Neke od Američkih vojnih baza u Africi

2. SFAB brigada

Od kako je 2020 godine 2. SFAB raspoređena u Afriku, sprovodila je aktivnosti u više od 15 zemalja širom kontinenta sa redovnim prisustvom u 11 od njih.

Pukovnik Grant Favcett, zapovednik 2. SFAB, tvrdio je da sposobnost brigade da „ostane tamo tokom vremena i izgradi odnos poverenja“ označava razliku od „transakcionih ili eksploatatorskih“ odnosa koje Kina i Rusija mogu imati sa afričkim zemljama.

Izdvojamo „misiju obuke u Gani“, gde je 2. SFAB omogućila snagama ove države da zaustave „ilegalnu kinesku rudarsku operaciju“. U organizaciji 2. SFAB, Gana je razvila “Školu za obuku za vojne mirovne operacije“. Gana je pre nezavisnosti bila britanska kolonija. Pored Gane, 2. SFAB učestvuje u obuci vojske u Maroku, Tunisu, Senegalu, Somaliji, Džibutiju, Bocvani i Zambiji.

Američka vojska povećava napore da smanji kineski i ruski uticaj u Africi
Bogatstva Afrike

Brigada osposobljava oružane snage Džibutija da formira bataljon za brze intervencije koji bi se angažovao u borbi protiv unutrašnjih i regionalnih pretnji. Ta misija je počela u fiskalnoj 2019. i završava se u fiskalnoj 2024. godini. SFAB je odigrao ključnu ulogu u obuci snaga Džibutija da koriste američku vojnu opremu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave