NaslovnaNovostiUkrajina: Raznesen motor na MiG-31K Foxhound-u, čula se eksplozija

Ukrajina: Raznesen motor na MiG-31K Foxhound-u, čula se eksplozija

Neki ukrajinski Telegram kanali su širili informacije o eksploziji MiG-31K u Belorusiji. Istovremeno, probeloruski kanali kažu da to nije bila eksplozija, već verovatno prenapon motora.

Sinoć oko 12:00 po minskom vremenu, čula se eksplozija u oblasti grada Molodečno. Stanovnici oblasti, koja se nalazi u regionu Minska, potvrđuju vest. Eksplozija se čula na nebu. Prozori na kućama su potreseni od eksplozije. Talas eksplozije osetio se ne samo u gradu, već i u predgrađima i selima oko Molodečna.

Prema informacijama beloruske posmatračke grupe Gajun, jedan motor MiG-31K sa brojem krila RF-95194 se zapalio i počeo da gori. Zadnji broj aviona ukazuje da se nalazi u inventaru i sastavu Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije [VKS]. Nekoliko sekundi nakon što se motor zapalio, čula se snažna eksplozija. Beloruski Gajun kaže da je ovo zvuk motora koji besni odmah nakon paljenja.

Pilot je uspeo da kontroliše zapaljeni borbeni avion. Uspeo je da naredi zemaljskoj kontroli da prekine let i vrati se na aerodrom Mačuljište. Tu se informacije zaustavljaju. Da li je pilot uspeo da vrati avion na aerodrom ili se desilo nešto drugo, niko ne govori. Nema čak ni informacija od blogera, kanala na društvenim mrežama, niti zvanične potvrde iz Belorusije ili Rusije. Nema informacija o tome da li je MiG-31 nosio raketu Kinžal.

oruzjeonline.com podseća da MiG-31K sa repnim brojem RF-95194 nije prvi put doživeo nesreću. Krajem prošle godine, 25. decembra, isti MiG-31 se zapalio pri pokušaju poletanja sa istog aerodroma – Mačulište.

MiG-31 plus Kinžal

Najbolja konfiguracija od početka rata je MiG-31 naoružan raketom vazduh-zemlja Kindžal. Rusija je u nekoliko navrata koristila sličnu konfiguraciju prilikom izvođenja raketnih udara na ukrajinske energetske infrastrukture. Nedavno je Moskva poslala dva MiG-a 31 sa Kindžalom u Belorusiji. Prema zapadnim stručnjacima, MiG-31 bi mogao da pogodi bilo koju evropsku vojnu bazu ako bi poleteo iz Belorusije i lansirao Kinžal.

MiG-31 [NATO ime – Foxhound] je dvosedni supersonični lovac presretač velikog dometa. Dizajniran je za presretanje i uništavanje vazdušnih ciljeva na bilo kojoj visini, u bilo koje doba dana, u jednostavnim i nepovoljnim vremenskim uslovima. Bez punjenja, letelica može da preleti do 3000 km. Maksimalna visina leta je 20,5 km. Prosečno trajanje leta je 3,3 sata.

MiG-31K
IzvorGajun

15 KOMENTARA

  1. U Srbiji svi su strucnjaci za geopoliticka, ratna I sva ostala desavanja u svetu a posebno u Ukrajini. Medijske kuce serviraju teme za gledanost I snimke koji ne prate tekstove, a publika se prima kao,.. Nece nam biti bolje niti gore ma ko god pobedi u sukobu.treba da gledamo da sacuvamo nase teritirije (V, S i J).

  2. ….Uspeo je da naredi zemaljskoj kontroli da prekine let….
    Pilot komanduje kontrolnom tornju??????

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave