NaslovnaNovostiBBC: Ruski lovci nadletali najmoćniji britanski ratni brod HMS Queen Elizabeth

BBC: Ruski lovci nadletali najmoćniji britanski ratni brod HMS Queen Elizabeth

Bi-Bi-Si je 12. januara emitovao dramatičan video koji snima trenutak kada je grupa ruskih borbenih aviona proletela pored najmoćnijeg britanskog ratnog broda, HMS Kueen Elizabeth, „pretećem“ manevrima.

Tri ruska lovca, među kojima su najmanje dva lovca Su-24, snimljena su kako nadleću britanski nosač aviona i njenoj borbenoj grupi. U vreme incidenta, Udarna grupa nosača na čelu sa HMS Queen Elizabeth je plovila prema Sueckom kanalu.

Snimak je snimljen u junu 2021. tokom prve operativne misije kraljice HMS kraljice Elizabete. Međutim, trejler dokumentarnog filma Bi-Bi-Sija objavljen je sad 12. januara, a prati sedmomesečni raspored broda na Daleki istok.

Prvi od šest delova dokumentarnog serijala koji detaljno opisuje raspoređivanje Udarne grupe nosača kraljevske mornarice biće emitovan na BBC-u 22. januara 2023.

Britanska mornarička posada se može videti na snimku na kojem se primećuju tri ruska ratna aviona kako idu pravo ka brodu, što je manevar koji bi lako mogao da dovede do ozbiljnog sukoba.

Može se videti kako zvaničnici Kraljevske mornarice žure u akciju dok se stelt mlaznjaci F-35, deo flote kraljice Elizabete, pripremaju za let. Jedan mornarički oficir izveštava: „Imam tri ruska aviona na šest milja“.

„Vizuelno. Roger. Tri ruska aviona dolaze“, rekao je drugi član posade.

Britanski mornarički oficir je upozorio: „Ovo je ratni brod koalicije. Čini se da su vaše akcije preteće. Okrenite se odmah, ili mogu da preduzmem mere protiv vas.”

Avioni, za koje se navodi da su poslati iz ruske vazdušne baze Kmeimim na severoistočnoj obali Sirije, zabeleženi su kako proleću pored ratnog broda. To je jedan od nekoliko susreta sa ruskim snagama koje je, kako se navodi, imala posada HMS Queen Elizabeth.

IzvorBBC

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave