NaslovnaNovostiUkrajinac zaplenio uređaj za lasersku detekciju 'pauk' koji identifikuje dronove i snajperiste

Ukrajinac zaplenio uređaj za lasersku detekciju ‘pauk’ koji identifikuje dronove i snajperiste

Čini se da je ukrajinska vojska došla u posed nečega što je izgledalo kao oprema montirana na šlemove koju ruske snage koriste za lociranje dronova i snajpera.

Nedavno se na društvenim mrežama pojavio video koji prikazuje Vagnerovu novu tehnologiju laserske detekcije, nazvanu Pauk. Prema izveštajima, uređaj su zaplenile ukrajinske snage tokom borbe sa vojnicima Vagner privatne vojske.

Sergej Fleš, ukrajinski vojnik, podelio je snimak sistema Spider, dodajući da je pronađeno i uputstvo za uređaj na ruskom jeziku.

Pauk (Spider)

Pauk je mali uređaj za upozoravanje koji se koristi za pasivnu vojnu odbranu. Uređaj za lasersko otkrivanje ranog upozorenja koji može upozoriti korisnike na predstojeće pretnje. Može da prepozna, ispita i precizno odredi pravce laserskih emisija koje dolaze iz laserskih daljinomera i laserskih sistema za navođenje.

Prema korisničkom uputstvu, gadžet može da locira sve trenutne laserske daljinomere, osvetljivače i označivače koji rade u opsegu od 0,8 do 1,8 metara.

Treba napomenuti da Pauk daje pravac izvoru laserskog zračenja, zvučno upozorenje (glasovnu poruku) i suptilnu indikaciju izloženosti zračenju.

Borac se upozorava na tri različita načina: zvukom sa vibracijom (koji označava „levo“, „centralno“ ili „desno“), svetlom (zahvaljujući LED diodama unutra) i kombinacijom prva dva. Spajder može da radi 12 sati u temperaturnom opsegu od -30 do +40 stepeni zahvaljujući dve baterije.

Pored toga, ključna prednost Pauka je to što omogućava pravovremenu reakciju na pretnje koju predstavljaju dronovi. Ranije su se pojavljivale informacije da Moskva želi da naoruža svoju vojsku ovom tehnologijom.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave