NaslovnaNovostiNajnovije Microsoft borbene naočare pretvaraju vojnike u živu metu

Najnovije Microsoft borbene naočare pretvaraju vojnike u živu metu

Microsoft-ov IVAS [Integrisani sistem vizuelnog uvećanja] trebalo bi da američkom vojniku pruži prednost. Međutim, to za sada ostaje neostvaren cilj. Nedavni testovi pokazuju da je IVAS pao na četiri od šest testova, piše američka onlajn publikacija Business Insider.

MICROSOFT IVAS

Najveći problem, za sada, čini se da he to što displej naočara svetli spolja. To znači da neprijatelj može uočiti vojnika koji ih nosi. Vojnik sa takvom „svetlosnom indikacijom“ postaje laka meta posebno za snajperiste.

Najnovije Microsoft vojne naočare pretvaraju vojnike u živu metu
IVAS

Još jedan problem sa IVAS-om iskazan od strane testiranih vojnika je u vidnom polju. Kaciga ograničava vidno polje vojnika i na taj način narušava njegov periferni vid. Sve ovo u kombinaciji sa težinom šlema otežava kretanje.

Pentagon je dodelio Majkrosoftu skoro 22 milijarde dolara za proizvodnju i isporuku IVAS-a. 120.000 vojnih naočara trebalo je da bude isporučeno u godinu dana. Prostom računicom vidimo cenu od skoro 183.000 dolara po komadu. Najnovija Microsoftova tehnologija koja se koristi u vojnim naočarima Hololens 2 košta 3.500 dolara. I iako bi Hololens 2 trebalo da bude reprogramiran i rekonstruisan za vojnu upotrebu, skoro 50 puta povećanje cene je prosto neverovatno.

IVAS na testu

IVAS je takođe dobio pozitivne komentare. Oficiri 75. rendžerskog puka su prilično pozitivno govorili o šlemu, uglavnom hvaleći njegove navigacijske sposobnosti.

Brigadni general američke vojske Kristofer D. Šnajder takođe veruje da IVAS naočare čine više koristi nego štete. Prema njegovim rečima, testovi su pokazali kakva je optimizacija potrebna budućem IVAS-u.

IVAS izbliza

Međutim, ispada da se Microsoft mora dosta potruditi oko razvoja. Blumberg je početkom septembra pisao da je isporuka prvih 5.000 šlemova predstoji, iako se ne zna da li će se šta promeniti sobzirom na rezultate testiranja.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave