NaslovnaNovostiPogledajte: Bliski sukob pet tenkova u Donbasu

Pogledajte: Bliski sukob pet tenkova u Donbasu

Ruski mediji Izvestija objavili su snimak jedinstvene kopnene borbe. Dva ukrajinska i tri ruska tenka susrela su se na udaljenosti od 500 metara. Usledio je tenkovski duel, baš kao u igrici „World of Tanks“.

Direktan sukob se dogodio u Donbasu. Snimak iz drona [najverovatnije ruski dron] objavljen je 7. januara, a nema podataka o tome kada je video zabeležen, međutim postoje sugestije da se bitka odigrala prve nedelje januara.

Kako je vođena bitka?

RIA Novosti je pozvala ruskog vojnika da prokomentariše bitku. Iz njegovog iskaza jasno je da su ruski tenkovi prvi primetili neprijatelja. Tada jedan od tri tenka skreće sa asfaltnog puta, dok druga dva nastavljaju. Njihov zadatak [druga dva tenka] je da skrenu pažnju ukrajinskih tenkova sa trećeg tenka.

bitka izmedu pet tenkova na udaljenosti od 500 metara u donbasu
bitka izmedu pet tenkova na udaljenosti od 500 metara u donbasu

Istovremeno, dva ukrajinska tenka se nalaze u šumskom pojasu van puta. Uočavaju dva ruska tenka i otvaraju vatru na njih. Ukrajincima se sa boka približava se treći ruski tenk. Dok izlazi iz zaklona šumskog pojasa, treći ruski tenk odmah otvara vatru na jedan ukrajinski tenk. Ukrajinski tenk na koji je pucano je uništen. Drugi se povlači, shvatajući da je ostao sam.

500 metara

Ruski vojni „komentator” kaže da je tenkovska bitka veoma teška. Naročito, kaže on, ako uzmete u obzir da se bitka odvija na udaljenosti od 500 metara. Ruski vojnik kaže da su njegove kolege odabrale veoma „pametnu taktiku“. Ruskim tenkistima treba odati priznanje za preduzimanje rizičnih akcija. Sve je zavisilo od brzine i preciznog udarca trećeg tenka.

bitka izmedu pet tenkova na udaljenosti od 500 metara u donbasu 2
bitka izmedu pet tenkova na udaljenosti od 500 metara u donbasu 2

Situacija u Donbasu

Iako je na snimku teško odrediti tipove tenkova, ruski izvor tvrdi da su u pitanju modeli T-90M.

Ako se tvrdnja pokaže tačnom, to znači da je T-90M zaista veoma efikasan iz zatvorenog položaja, gde može da dejstvuje kao obična artiljerija ili direktnom vatrom. Već smo pisali o pomenutom ruskom tenku T-90M, kao i najavili da stiže na front u velikim količinama.

Nema informacija gde se tačno u Donbasu odigrala tenkovska bitka između pet tenkova. Međutim, ruski izvori tvrde da „ruski tenkovi u poslednje vreme sve češće pucaju, pošto je počela ofanziva na položaje oružanih snaga Ukrajine duž granica Donjecke Narodne Republike (DNR)“.

T-90M Proriv

„Proriv“ je najsofisticiranije oklopno vozilo u porodici tenkova T-90 zahvaljujući svojoj sveobuhvatnoj zaštiti, savremenom danonoćnom visoko automatizovanom sistemu upravljanja vatrom i poboljšanoj tehnologiji preživljavanja. Prema njegovim proizvođačima, najvažnije je da je pogodan za operacije na modernom ratištu.

T-90M
T-90M

Podaci Uralvagonzavoda ukazuju da je T-90M prošao kroz višeslojnu nadogradnju i da se legitimno može nazvati novim borbenim vozilom. T-90M je prvi put testiran tokom vojne vežbe Zapad-2017 u septembru 2017.

T-90M ima potpuno novu kupolu koja se razlikuje od borbenog modula ugrađenog u serijsku proizvodnju i snažniji motor od 1.130 KS. „Proriv“ je opremljen tenkovskim topom kalibra 125 mm. Može da uništi neprijateljske tenkove na udaljenosti do pet kilometara. Pojedine komponente ugrađene na T-90M mogu da se uporede i sa najnovijim i najmoćnijim tenkom koji je Rusija do sada prozivela T-14 Armata.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave