NaslovnaNovostiKanađani protestuju protiv odluke vlade da kupi F-35 stelt lovce

Kanađani protestuju protiv odluke vlade da kupi F-35 stelt lovce

Planovi Kanade da opremi svoje vazduhoplovstvo borbenim avionima pete generacije F-35 suočavaju se sa oštrim unutrašnjim protivljenjem. Aktivisti širom zemlje održavaju proteste protiv odluke Kanade da kupi nove borbene avione.

Demonstracije uglavnom organizuje grupa poznata kao Koalicija bez borbenih aviona. Nedavne demonstracije održane su ispred kancelarije kanadskog ministra za životnu sredinu Stivena Gilboa u Montrealu, a demonstranti su uzvikivali: „Ne novim borbenim avionima“.

Kanadske novine su u decembru 2022. izvestile da je Ministarstvo za nacionalnu odbranu obezbedilo odobrenje da potroši 7 milijardi dolara na 16 borbenih aviona F-35 i prateću opremu.

Koalicija bez borbenih aviona, grupa od 25 kanadskih organizacija za mir i pravdu, tvrdi da su avioni F-35 „mašine za ubijanje i loši za životnu sredinu“, pored toga što su nepotrebni i skupi.

Ministarstvo za nacionalnu odbranu Kanade veruje da je nabavka nove flote od suštinskog značaja za nacionalnu bezbednost.

f 35 na stajanci
f 35 na stajanci

Demonstranti se, međutim, ne slažu sa pristupom vlade. Da bi se umanjila verovatnoća rata u budućnosti, aktivisti tvrde da se mora preduzeti stvarni razvoj i akcije za smanjenje uzroka sukoba, kao što je jačanje bezbednosti hrane i stanovanja.

Sa druge strane istraživanje Ministarstva zaključuje da zamena postojeće lovačke flote u budućnosti neće imati negativan uticaj na životnu sredinu.

Troškovi kanadskog predloga za kupovinu borbenih aviona je još jedno pitanje koje su pokrenuli demonstranti. Trošak od 7 milijardi dolara za 16 aviona izgleda visok u poređenju sa onim što neki od kanadskih saveznika plaćaju za isti tip.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave