NaslovnaOružjeNovo OružjeHaubica - prva pratilja kraljice bitaka

Haubica – prva pratilja kraljice bitaka

Ruske (sovjetske) haubice

5. ”2S35 Koalicija SB”, 152mm

Najnoviji proizvod ruskog znanja, tehnologije i iskustva. Međuvidovski artiljerijski sistem koji je montiran na šasiji tenka ”T-90”. Maksimalna daljina gađanja mu je do 80 kilometara. Tačnost na toj daljini obezbeđuje joj ”GLONASS” ( Глоба́льная навигацио́нная спу́тниковая систе́ма – ruski GPS). Može da ponese 70 zrna u BK, a odlikuje ga velika brzina paljbe – do 16 hitaca u minuti. Ovaj kompleks ime je dobio po prototipu koji je nosio dve haubice modela ”2A86”, kako bi postigao traženu brzinu paljbe. Tokom usavršavanja modela postignuta je takva brzina i s jednom cevi pa se od tandem cevi odustalo. Međutim, ostalo je ime. ”Koalicija” je osmišljena u Centralnom naučno-istraživačkom institutu ”Burevesnik” (Буревестник – научно-исследовательский институт) u Njižnjem Novogorodu (Donji Novigrad). Radovi na projektu počeli su 2012. godine kao odgovor na nove sisteme NATO. Prvi put je javnost za njega saznala 2015. godine na paradi u čast 70. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu. Tada je komentator ovo vozilo označio kao kompleks ”2S35”. U naoružanje je, prema otvorenim izvorima, ”Koalicija” ušla 2020. godine i njena proizvodnja se povećava u već spomenutom ”Uraltransmašu”. 

koalicija 1
koalicija 1

Borbena masa iznosi  48 tona, a posada broji tri čoveka. Dužina cevi je 52 kalibra. Za borbu protiv pešadije i lako oklopljenih ciljeva koristi teški mitraljez ”Kord” kalibra 12,7 mm koji se nalazi u tureli sa daljinskim upravljanjem. Motor ”V-92S2” ima 1000 KS.  U odnosu na ”Mstu” oklopna zaštita je pojačana kompozitnom zaštitom debljom od ”Mstine” za 15mm do 20 mm. Pneumatski način hranjenja omogućava visok tempo paljbe. Pri tom se hlađenje cevi obavlja specijalnim alkoholom kako bi se očuvao tempo paljbe i dugotrajnost cevi. Pozicioniranje i komunikacija sa ostalim učesnicima na ratištu obezbeđena je najnovijom tehnologijom. Izbor cilja, navigacija i poziciranje je automatizovano i sinhronizovano. U asortimanu se nalazi više vrsta granata, kao i zaštitni sistem bacača dimnih patrona. 

U ratnim rezervama Rusije nalazi se nepoznat (svakako veoma veliki broj) haubica predratnih modela, no mi smo se bavili ovim koje su trenutno u prvoj borbenoj liniji. 

1 KOMENTAR

  1. Vidio sam da 1 i 2 korpus Donbasa(ex-milicije Donjecka i Luganjska),koriste i stare haubice D-1(152mm)iz Drugog rata i odlično funkcionišu (mislim da im je domet nešto preko 12km)!Bitno je ostvariti što veću gustinu artiljerijske vatre(bile su odlično zaštićene deblima i vrećama pjeska na položaju a iznad njih gusta maskirna mreža).

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave