NaslovnaOružjeNovo OružjeHaubica - prva pratilja kraljice bitaka

Haubica – prva pratilja kraljice bitaka

Ruske (sovjetske) haubice

4. ”2S19 Msta-S” 152,4mm

Kada se pojavilo ovo moćno sredstvo, odmah je stavljeno na spisak ”asimetričnih pretnji” jer je u sebi sadržalo niz inovacija. Ime je dobilo po reci u Tverskoj oblasti. Međutim, zbog sličnosti sa imenicom “мститель” (na ruskom – osvetnik), tako je u tabloidnim novinama i nazvano, mada se osveta na ruskom kaže ”месть”.  Samohodna haubica, ”Objekt 316” dobio je NATO klasifikaciju ”M1990 – Farm (farma)”. Po godištu razvoja i proizvodnje pripada SSSR i Rusiji. Razvijena je na ”Uralskom zavodu mašinogradnje” u Jekaterinburgu (Уральский завод транспортного машиностроения –  Уралтрансмаш) . Konstruktor borbenog odeljenja bio je ”Tulski kontruktorski biro”, sada ”NPO Preciznost”. Konstruktori su nagrađeni Lenjinskom i državnom nagradom. Glavni konstruktor bio je Tomašov ( Томашов, Юрий Васильевич), a oruđe u kalibru 152 mm konstruisao je Sergejev (Сергеев, Георгий Иванович). Ovo izvanredno oruđe može voditi borbu sa svim vrstama kopnenih ciljeva, uključujući i taktička nuklearna sredstva. Može se dopunjavati iz unutrašnjeg magacina, ali i spoljnim dodavanjem municije, pa mu je autonomnost paljbe veoma visoka. Ima mogućnost direktnog dejstva, kao i gađanja s brdsko-planinskih terena sa negativnim nagibima. U naoružanje artiljerijskih pukova, motostreljačkih i tenkovskih divizija ”Msta” je uvedena 1989. godine, a šira javnost je za nju saznala na aviosalonu MAKS (!) u Žukovskom, avgusta 1992. godine. 

2192 msta
2192 msta

Do sada je proizvedeno više od 900 jedinica. Dužina hodnog dela je 6.040 mm, dužina s oruđem napred je 11.917 mm, a borbena masa je 42 tone. Tip oruđa je  ”2A64 – 152mm”, dužina je 47 kalibara, a borbeni komplet unutar vozila je 50 zrna. Daljina sa osnovnim punjenjem je do 30 kilometara, a zna se da koristi vođenu municiju znatno većeg dometa. Kao pomoćno protipešadijsko sredstvo, ali i za borbu protiv lako oklopljenih vozila, koristi ”NSVT” (Nikitin-Sergejev-Volkov) teški mitraljez ”Utes – litica”, kalibra 12,7 mm (GRAU-”6P11”).  Ono što ga čini veoma opasnim i prestižnim sredstvom je korišćenje vođenih projektila ”Centimetar” i ”Krasnopolj” ali i veliki radijus, odnosno autonomija do 500 kilometara, sa 1.300 litara goriva u rezervoarima. Ovo oruđe je zamišljeno da postepeno zamenjuje ”Akaciju”. 

1 KOMENTAR

  1. Vidio sam da 1 i 2 korpus Donbasa(ex-milicije Donjecka i Luganjska),koriste i stare haubice D-1(152mm)iz Drugog rata i odlično funkcionišu (mislim da im je domet nešto preko 12km)!Bitno je ostvariti što veću gustinu artiljerijske vatre(bile su odlično zaštićene deblima i vrećama pjeska na položaju a iznad njih gusta maskirna mreža).

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave