NaslovnaOružjeNovo OružjeHaubica - prva pratilja kraljice bitaka

Haubica – prva pratilja kraljice bitaka

Ruske (sovjetske) haubice

3. ”2S1 Gvozdika” (”Karanfil”), 122 mm

Razvoj ovog oruđa započeo je 1967. godine u ”HTZ00 (Харьковский тракторный завод, ranije ”Орджоникидзе Серго). Glavni konstruktor bio je Bjelousov (Белоусов, Александр Фролович), a kao oruđe iskorišćena je poznata haubica ”2А31” konstruktora Petrova. Pre toga je ”VNII – 100” (Vojno-naučni istraživački institut) utvrdio osnovne karakteristike, pa su razvijene tri verzije. Prva je, kao ”Objekt 124” bila zasnovana na bazi ”SU-100P”, druga na višenamenskom transporteru tegljaču ”MT-LB”, a treća na poznatom ”BMP-1”. U svim varijantama zadržan je top ”D-30” kalibra 122 mm. Pokazalo se da je najpovoljnija šasija ”BMP-1”. Međutim, konstruktor P. P. Isakov (Исаков, Павел Павлович) nije dozvolio njeno korišćenje, pa je baza višenamenskog transportera traktora ”MT-LB” izdužena i modifikovana za prijem oruđa. Tako je svoj borbeni vek započeo ”Karanfil”, još jedno od sovjetskih oruđa s botaničkim imenom. ”Karanfil” je napravljen s idejom da postepeno zameni artiljerijske divizione motopešadijskih pukova u kojima su korišćene haubice ”M-30” i ”D-30” istog kalibra.  

gvozdika u vojsci srbije 1
gvozdika u vojsci srbije 1

Vozilo ima masu od 15,7 tona, a opslužuju ga četiri ili pet članova posade. Dužina cevi je 35 kalibara, a bojevi komplet 40 zrna. Brzina gađanja je pet zrna u minuti. Domet je do 15 kilometara. Proizvođeno je od 1969. do 1991. godine u približnom broju od više od 10.000 komada. Proizvođeno je licencno u Poljskoj i Rumuniji, a nastavljena je i njihova modernizacija na osnovi tih modela.  U armijama je  37 država, a u još 10 nalazi se u operativnoj rezervi. Ovo je još jedno sovjetsko sredstvo za koje nisu postojale ideološke granice, jer je kupovano širom sveta kao veoma uspešno u svojoj klasi. Napravljeno je u više modifikacija.

Na primercima u Vojsci Srbije integrisani su isti elementi (motor i transmisija) pouzdanog transportera ”MT-LB” sa oruđem ”2A31”. Tokom 2020. godine predstavljena je modernizovana ”Gvozdika” koja poseduje ”DUBS 12,7 mm М15” (daljinski upravljana borbena stanica), povećan domet za 38%, novi SUV, a brzina gađanja povećana je za četiri puta u odnosu na osnovni model.

1 KOMENTAR

  1. Vidio sam da 1 i 2 korpus Donbasa(ex-milicije Donjecka i Luganjska),koriste i stare haubice D-1(152mm)iz Drugog rata i odlično funkcionišu (mislim da im je domet nešto preko 12km)!Bitno je ostvariti što veću gustinu artiljerijske vatre(bile su odlično zaštićene deblima i vrećama pjeska na položaju a iznad njih gusta maskirna mreža).

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave