NaslovnaNovostiUkrajina pokušava starinskim metodama da prkosi napadima dronova?

Ukrajina pokušava starinskim metodama da prkosi napadima dronova?

Ukrajina koristi starinske metode kombinovanja reflektora sa protivavionskim mitraljezima kako bi identifikovala i oborila ruske kamikaza dronove Geran-2. Viđamo i snimke kako puškama pokušavajući da pogode dolazeći dron.

Fotografija na društvenim mrežama prikazuje običan kamionet sa mitraljezom DŠK pozadi i drugi kamion koji šalje snop reflektora u nebo.

Savremeni radari i rakete za PVO su se pokazali prvenstveno tehnički ali i finansijski nepovoljni protiv jeftinih bespilotnih letelica masovne proizvodnje.

Rusija je nastavila da ih koristi za udare na ukrajinske vojne i civilno-vojne ciljeve. Od septembra, ruska vojska koristi bespilotne letelice iranske proizvodnje „Šahed“ za gađanje ukrajinskih ciljeva.

Ranije smo objavili još jednu sliku na kojoj se vidi Geran-2 sa velikom rupom na levom krilu kako juri prema meti. Veličina rupe je dovela do spekulacija da je dron verovatno pogodio protivavionski top nemačkog porekla Gepard-2 koji ispaljuje metak od 35 mm.

Ruske snage su usavršile svoju taktiku u upotrebi dronova kamikaza. Moskva ih je razvila kopiranjem i podešavanjem bespilotnih letelica iranskog porekla Shahed-136, koje je nabavila nekoliko meseci pre početka SVO u februaru 2022.

Ruska vojska je koristila Geran-2 rojeve, više od pet bespilotnih letelica odjednom kako bi nadjačala ukrajinsku protivvazdušnu odbranu. Ruske snage su navodno koristile čak 12 dronova za napad rojem ciljajući jednu metu.

Reflektori za noćne udare?

Drugog januara prijavljen je još jedan udar Geran-2 kamikaza dronova u Nikolajevu, Hersonu i Dnjepropetrovsku. Snimak nadzorne kamere sa visoke zgrade, pokazao je paljbu protivavionskih mitraljeza sa više pozicija.

U jednom trenutku se ispaljuje čak i ono što izgleda kao raketa zemlja-vazduh, a svi ovi sistemi izgleda da ciljaju nadolazeće dronove Geran-2. Međutim, velika eksplozija na zemlji ukazuje da je vatra promašila bespilotne letelice i da su dronovi stigli do cilja. Može se sa sigurnošću pretpostaviti da PVO dolazi iz sistema DŠK i Gepard.

Međutim, ni na jednom od ovakvih noćnih snimaka ne vidimo reflektore koji osvetljavaju nebo, što znači da se retko koriste ili fotografija koja kruži internetom služi propagandi.

Jeftino oružje za jednostavne dronove

Ovo nije prvi put da se malokalibarsko oružje koristi za obaranje dronova, postoje i snimci ukrajinaca kako koriste puške, pokušavajući da pogode dolazeći Geran-2.

https://www.youtube.com/watch?v=-W7AZBF4vG0&t=18s

U izveštaju Njujork tajmsa citira se portparol ukrajinskih vazduhoplovnih snaga Jurij Ihnat koji izjavljuje da je Rusija prešla na lansiranje dronova noću i duž reke Dnjepar, zbog čega ih je teže otkriti. „Radarska antena koja detektuje metu neće je videti ako meta leti ispod nivoa radara“, rekao je on.

U članku se takođe citira studija ukrajinske konsultantske kuće Molfar, koja procenjuje da obaranje drona raketom košta do sedam puta više nego dron. Bespilotne letelice koštaju i manje od 20.000 dolara, dok cena ispaljivanja može da se kreće od 140.000 dolara za S-300 iz sovjetske ere ali i preko 500.000 dolara za američki NASAMS.

ukrajinac puca na ruski dron
ukrajinac puca na ruski dron

Isto tako, kao što je ranije rečeno na oruzjeonline.com, projektil IRIS-T košta oko 430.000 dolara, 20 puta više od cene drona kamikaze iranske proizvodnje. Iako ovi PVO sistemi mogu da obaraju dronove verovatnoće oko 60-80% koju tvrde ukrajinci, oni se takođe brzo troše, ostavljajući Ukrajinu još više zavisnom od zapadne vojne i finansijske podrške.

Gubitak skupih PVO platformi od jeftinih bespilotnih letelica takođe oslobađa nebo ruskim vazduhoplovnim snagama, koje će moći da obavljaju svoje misije po celoj Ukrajini još lakše.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave