NaslovnaNovostiNajveće vojno jačanje Tokija od Drugog svetskog rata, razvijaju rakete dugog dometa

Najveće vojno jačanje Tokija od Drugog svetskog rata, razvijaju rakete dugog dometa

Japansko Ministarstvo odbrane radi na razvoju višestrukih raketa dugog dometa od oko 3.000 kilometara, a cilj je da budu operativne početkom 2030-ih, prenosi Kjodo.

Agencija navodi da vlada radi na razvoju i razmeštanju raketa dometa od 2.000 kilometara do početka 2030-ih, kao i supersonične rakete dometa 3.000 kilometara koja može da pogodi Severnu Koreju i delove Kine. Plan je da ova druga raketa uđe u upotrebu oko 2035. godine.

kyodo japan
Poslanici vladajuće stranke prisustvuju sastanku o pitanjima nacionalne bezbednosti u parlamentu u Tokiju 6. decembra 2022. godine, na kojem je vlada dala brifing o izdvajanju oko 43 triliona jena u narednih pet godina. (Kjodo)

Japan je ovog meseca predstavio planove za svoje najveće vojno jačanje od Drugog svetskog rata. Plan vredan 320 milijardi dolara, uključuje nabavku projektila sposobnih da pogode Kinu.

Nemačka takođe vešto koristi priliku, izazvanu sukobom u Ukrajini, da se naoruža kao nikada do sada još od Drugog svetskog rata. Podsetimo, naoružavanje Nemačke i Japana direktno zavisi od dozvole Sjedinjenih Država.

Japansko ministarstvo odbrane traži način da se suprotstavi “rastućoj pretnji” hipersoničnog oružja. Trenutno je jedino Rusija zvanično potvrdila borbenu upotrebu najmanje dve hipersonične rakete. SAD takođe razvijaju kopnenu i vazdušnu verziju.

Pored svih ovih investicija, Japan pored svega navedenog planira da uloži 7,1 milijardu dolara u Aegis, veličine nosača aviona. Biće to specijalizovani priobalni protivraketni sistem. Na ovaj način Japan se nada da će unaprediti borbenu sposobnost svoje vojske kao nikada do sada.

PrekoReuters
IzvorKyodo

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave