NaslovnaNovostiJapanski raketni sistem Aegis će biti veličine nosača aviona

Japanski raketni sistem Aegis će biti veličine nosača aviona

Japan planira da uloži 1 bilion jena (7,1 milijardu dolara) u Aegis, veličine nosača aviona. Biće to specijalizovani priobalni protivraketni sistem. Na ovaj način Japan se nada da će unaprediti borbenu sposobnost svoje vojske.

Novost je saopštio japanski ministar odbrane, a kao pretnju vidi hipersonične rakete Kine i Severne Koreje, piše Asia Times.

Prema planovima japanskog Ministarstva odbrane, predviđeno je da se izgrade do dva sistema Aegis. Prvi bi trebalo da bude završen 2024. godine. Azijske onlajn publikacije tvrde da Japan predviđa da svaki od njih bude srazmeran veličini standardnog nosača aviona. To znači brod od najmanje 20.000 tona, krmu od najmanje 210 metara i širinu od oko 40 metara. Projekat je više puta odlagan troškovi revidirani a da li će to biti novac dobro utrošen, ostaje pitanje. Ako budu izgrađeni, raketni razarači bi bili najveći brodovi u Japanskim snagama pomorske samoodbrane (JMSDF).

Trenutno dva najveća japanska broda su – nosač helikoptera Izumo i razarač klase Maya. Maya je dugačak 170 metara i širok 21 metar, dok je klasa Izumo dugačka 248 metara i široka 38 metara. Ukoliko budu izgrađeni, planirani novi kombinovani sistemi, postaće najveći ratni brodovi u inventaru japanske mornarice. Na kraju, ali podjednako važno, novi japanski pvo sistem će takođe biti veći od trenutno najvećeg kineskog broda, Tip 55.

Kineski Tip 55

Još projekata

Japansko Ministarstvo odbrane planira i druge investicije. Prema izvorima, glavni cilj je sticanje sposobnosti Japana da presreće hipersonične rakete. Prvi koraci Japansko ministarstvo odbrane planira nabavku novih radara i više aviona za ranu detekciju i upozoravanje. Japan će takođe napraviti višea projektila presretača, navodi se u izveštaju ministarstva.

Možda vas interesuje: Indija predstavila Vikrant – prvi nosač aviona domaće proizvodnje

Japan ima integrisanu dvoslojnu strukturu protivraketne odbrane. Prvi sloj podrazumevaa ratne brodove Aegis dok je drugi deo odbrane Japana američki raketni sistemi Patriot PAC-3.

Ofanzivne sposobnosti

Konačno, Japan razmišlja i o svojim ofanzivnim sposobnostima. S tim u vezi, Tokio je krajem avgusta najavio da će zemlja ulagati u izgradnju raketa. Moraće da imaju domet do Kine i Rusije.

Takođe da bi odvratio Kinu i Rusiju, Japan planira da razvije i masovno proizvodi krstareću balističku raketu velike brzine.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave