NaslovnaNovostiJapan planira da se suprotstavi hipersoničnim raketama sa 50 satelita

Japan planira da se suprotstavi hipersoničnim raketama sa 50 satelita

Japansko ministarstvo odbrane traži način da se suprotstavi rastućoj pretnji hipersoničnog oružja. Trenutno je Rusija zvanično potvrdila razvoj najmanje dve hipersonične rakete. SAD takođe trenutno razvijaju kopnenu i vazdušnu verziju. Veruje se da Kina takođe ima hipersonične rakete, ali nema zvanično potvrđenih informacija.

Japan shvata da savremeni protivvazdušni protivraketni odbrambeni sistemi ne mogu da odgovore izazovu koji predstavljaju hipersonične rakete. Stoga je jedno od mogućih rešenja da se Tokio osloni na sisteme ranog upozorenja.

Japan planira da lansira 50 malih satelita u nisku Zemljinu orbitu kako bi izgradio komunikacionu mrežu. Ministarstvo odbrane Japana trenutno razmatra takvu odluku. Izvori u Tokiju kažu da mreža od 50 satelita ne samo da bi mogla da upozori Japan na ispaljivanje hipersonične rakete na njih, već bi mogla da se koristi i za uzvratni udar.

Najverovatnije će, kako tvrde japanski izvori, 50 satelita biti locirano na pozicijama sa kojih se u određenom periodu mogu nadzirati određeni neprijateljski objekti.

Japan kaže da će nakon lansiranja 50 satelita i postizanja pune sinergije između njih u poništavanju podataka i informacija, Tokio testirati mrežu na namenski lansiranoj hipersoničnoj raketi koja putuje brzinom od 5 maha. Jedan od uslova budućeg testiranja je praćenje rakete koja kreće po putanji koja se neprekidno menja, kako bi se testirala komunikaciju između satelita.

Novi sateliti, ako budu prihvaćeni kao rešenje, najverovatnije će biti lansirani jedan za drugim u periodu 2023-2027. Ako budu odobreni kao rešenje, oni će ući u novi japanski plan odbrane, koji pokriva ovaj vremenski period.

Postoji velika mogućnost da će Japan pozvati privatne izvođače da preuzmu izgradnju i lansiranje satelita. Jasno je da će Japan zajedno sa svojih 50 satelita, ali i podatcima sa američkih partnerskih satelita, dobiti odlične podatke, a to je i garancija za bolju zaštitu zemlje, kažu stručnjaci za odbranu u Japanu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave