NaslovnaNovostiSAD planira da modernizuje ceo nuklearni arsenal do 2026

SAD planira da modernizuje ceo nuklearni arsenal do 2026

SAD planiraju da modernizuju ceo svoj nuklearni arsenal u naredne 3 godine, prema ažuriranoj strategiji nacionalne bezbednosti koju je Pentagon objavio. Rusija predstavlja „nuklearnu pretnju“ za SAD i njihove saveznike, navodi se u dokumentu.

U svom vojnom planiranju, Sjedinjene Države uzimaju u obzir da sukob sa upotrebom konvencionalnog naoružanja koji uključuje Rusiju ima „potencijal da eskalira do nuklearnog“ „nepredvidivog obima“, piše u dokumentu američkog Ministarstva odbrane.

Kao odgovor, prema strategiji, Sjedinjene Države nameravaju da izvrše „potpunu modernizaciju“ čitave nuklearne trijade.

Balističke interkontinentalne rakete Minuteman III, koje su u upotrebi od ranih 1970-ih, biće zamenjene novim raketama Sentinel, koje razvija Northrop Grunman.

LGM-30 Minuteman

Nuklearne podmornice klase Ohajo, naoružane sa po 14 balističkih projektila, koje su građene od kasnih 1970-ih do sredine 1990-ih, biće zamenjene brodovima klase Kolumbija, od kojih je prva porinuta u oktobru 2020. godine, a očekuje se da će ući u flotu početkom 2030-ih.

Klasa Ohajo

Strateške bombardere B-2A Spirit će zameniti B-21 Raider, koji je napravljen korišćenjem stelt tehnologije, a očekuje se da će ući u upotrebu 2026-27.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave