NaslovnaNovosti80.000 Avganistanaca koji su pobegli od Talibana mogli bi ponovo da završe...

80.000 Avganistanaca koji su pobegli od Talibana mogli bi ponovo da završe sa njima

U roku od nekoliko dana, 2021 godine, SAD su iznenada povuke svoje trupe iz Avganistana. Zajedno sa njima i po dogovoru sa talibanima, 80.000 Avganistanaca je odletelo u SAD. Svedoci smo bili i užasnih scena gde su pojedini ispadali iz aviona u pokušaju da pobegnu.

U pitanju su uglavnom saradnici Sjedinjenih Država u poslednjih 20 godina američkog vojnog prisustva u toj zemlji.

Talibani održali vojnu paradu u Kabulu koristeći zarobljena oklopna vozila američke proizvodnje i ruske helikoptere čime su, kako navodi Rojters, pokazali transformaciju iz pobunjeničkih snaga u redovnu vojsku.

Logično je da se lokalno stanovništvo, koje je rizikovalo svoje živote u korist američkih trupa, pošalje na zaštitu u SAD. Nema sumnje da će se talibani osvetiti za njihove postupke ako se vrate u Avganistan. Evo problema – šansa da se to dogodi je velika.

Kongres je obećao privremene imigrantske vize za avganistanske saradnike, ali ističu krajem 2023. jer nije bilo vremena da avganistanski migranti dobiju željenu SIV vizu. Danas se čini da je američki Kongres spreman da protera avganistanske migrante, pretvarajući ih u žive mete.

U SAD postoji Afganistanski zakon o prilagođavanju, odnosno pripremljen je za glasanje, ali nije podnet. Reč je o ženama migrantkinjama iz Avganistana. Međutim, ovaj zakon nije jednopartijski, već dvopartijski. Američki onlajn medij military.com piše da je ovaj zakon skoro mrtav. Lideri obe strane su ga ignorisali, piše Trudi Rubin sa pomenutog sajta. Nema šanse da 2023. godine Kongres predvođen republikancima ukine zakon.

Talibanski borci na H1 Hummer koji im je US ostavila (Photo by Hoshang Hashimi / AFP) (Photo by HOSHANG HASHIMI/AFP via Getty Images)

Gospođa Rubin kaže: „Da li lideri Kongresa, demokrate i republikanci, zaista planiraju da budu po strani dok se desetine hiljada avganistanskih saveznika ukrcavaju u avione i vraćaju talibanima? Tako izgleda.”

Afganistanski zakon o prilagođavanju već se suočava sa protivnicima. Ispostavilo se da su jedino pojedine boračke organizacije u SAD trenutno najaktivnije u njegovoj odbrani. Republikanci i demokrate ignorišu, i očigledno, niko u SAD više ne želi da se seća Avganistana.

2 KOMENTARA

  1. Mrtva trka sa Englezima, samo Ameri vole da se promovišu pa se više vidi koliki su ološi, za razliku od Engleza koji se kriju

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave