NaslovnaNovostiŠta sve može novo špansko borbeno vozilo Castor?

Šta sve može novo špansko borbeno vozilo Castor?

Prototip saperskog borbenog vozila španske vojske Castor prošao je kvalifikaciona ispitivanja u kojima je testirana različita oprema, sistemi novog i očekivanog oklopa za inžinjerijske jedinice Kopnene vojske.

Španska ministarka odbrane Margarita Robles objavila je uspešan završetak ovih testova. „Kancelarija programa Pizarro je završila kvalifikacione testove vozila Castor sa pozitivnim rezultatom“, izjavila je.

Kvalifikacioni plan obuhvata različita ispitivanja prototipa, kao što su daljinsko pucanje, otvaranje i signalizacija proboja, iskop noža buldožera, provera performansi, iskopavanje itd.

Šta je Castor

Težak preko 35 tona, Castor ima SG850 menjač isti kao i pešadijsko borbeno vozilo Pizarro, ali sa poboljšanjim prenosom AC 850 namenjenim za oklopna vozila između 35 i 55 tona.

Vozilo uključuje niz saperskih radnih dodataka kao što su lopata, minski plug, minski valjak ili marker za razmake, a opremljen je daljinskom kupolom Mini Samson Rafael od 12,70 mm. Može da nosi do devet članova posade, uključujući vozača. Serija od 36 Castor-a deo je programa Pizarro 2, koji takođe uključuje 83 borbena vozila pešadije Pizarro koja su već isporučena.

Prve jedinice ove serije stići će u vojsku u prvom polugodištu 2023. godine, a predviđa se da će se isporuke nastaviti do 2024. godine, stoji u saopštenju kabineta Margarite Robles.

Program Castor je doveo do nekoliko kašnjenja povezanih sa povećanjem težine vozila i posledičnim efektima koje je to impliciralo na pogon.

Pripada porodici oklopnih borbenih vozila ASCOD (saradnja između austrijskog Steyr-Daimler-Puch AG i španskog General Dynamics Santa Barbara Sistemas (obe kompanije su sada odeljenja američke kompanije General Dynamics).

Zanimljivo je navesti da je sadašnji predsednik i glavni izvršni direktor kompanije General Dynamics Fibi Novakovic, srpskog porekla. Pre upravljanja General Dynamics bila je na interesatnim pozicijama u CIA i Ministarstvu odbrane SAD, a trenutno je upravnim odborima JPMorgan Chase & Co. i Abbott Laboratories. Od 2018. godine, časopis Forbs je naziva 25-om najmoćnijom ženom u biznisu na svetu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave