NaslovnaNovostiProjektil od tri miliona za dron od 20.000 dolara? Patriot stiže u...

Projektil od tri miliona za dron od 20.000 dolara? Patriot stiže u Ukrajinu

Prema ekspertima, američki raketni PVO sistem „Patriot“ namenjen za Ukrajinu ne predstavlja kredibilnu pretnju ruskoj vojsci već ispunjava simbolični politički cilj.

Detaljnija ispitivanje otkriva da tehnologija, brojevi, logistika i ekonomija platforme ne odgovaraju potrebama Ukrajine u ovim oblastima.

Ruski predsednik Vladimir Putin nedavno je označio Patriot kao „zastarelli“, za koji ruska vojska može da pronađe „protivotrov“ i „obori ga“.

Najavljeno je da će Patrioti biti prebačeni u Ukrajinu kao deo novog programa vojne pomoći vrednog 1,84 milijarde dolara. Informacija je potvrđena u pozadini posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Vašingtonu – njegovog prvog putovanja van zemlje od početka rata. Zelenski se u petak obratio američkom Kongresu.

Krstareće rakete i bespilotne letelice su uglavnom obeležile ukrajisnki sukob, a ne borbeni avioni. Pitanje je kako će Patriote biti od koristi u takvoj situaciji.

Sa druge strane, Patriot će biti dostavljen Ukrajini iz sopstvenog inventara američke vojske, što mnogi u Americi osuđuju. Čitava platforma kojom upravlja posada od oko 80 ljudi, sastoji se od računara, faznog radara, sistema za kontrolu vatre i lansera, što je Patriot ne čini pokretnim.

Centar za strateške i međunarodne studije CSIS kaže da kursevi za servisera Patriot, operatera za kontrolu vatre i operatera sistema za lansiranje traju 53, 20, odnosno 13 nedelja. Međutim, izveštaji koji ukazuju da jedinica Patriot stiže u Ukrajinu navodno do februara znači da su kursevi obuke morali biti veoma sažeti i šturi.

Ukrajina bi mogla da pošalje iskusne posade svojih sistema protivvazdušne odbrane S-300 ili Buk na preobuku za Patriot, ali ostaje pitanje je koliko će to pomoći.

Ne zna se ni koju će varijantu Patriot Ukrajina dobiti. Glavni oslonac američkih sistema Patriot je varijanta PAC-3, a najnaprednija verzija je PAC-3 Missile Segment Enhancement (MSE), koja je u upotrebi od 2016. godine. PAC-3 je lakši za manevrisanje, sa odličnim dometom i preciznošću i ima sopstveni radar bez preteranog oslanjanja na radar baterije.

Izveštaji su jednoglasni da će to biti jedna Patriot baterija. Patriot baterija ima četiri do osam lansera, svaki sa četiri rakete PAC-2, šesnaest projektila PAC-3 ili dvanaest MSE projektila. Lanser takođe može da primi mešavinu različitih raketa Patriot.

patriot
patriot

CSIS takođe kaže da američka vojska nije kupovala nove lansere već nove rakete, posebno varijantu MSE. Aktivne Patriot proizvodne linije koje proizvode ceo sistem više se bave programima američke vojne prodaje u inostranstvu.

Američki saveznici poput Japana i Nemačke takođe koriste Patriot. Dakle, postoji šansa da se ukrajinska posada obučava u Nemačkoj ili da je već započela program.

Patriot predstavlja metu visoke vrednosti za rusko vazduhoplovstvo, koje neće imati mnogo problema u pronalaženju načina da uništi sistem. U pitanju svakako neće biti neka preka potreba, već uglavnom propaganda sobzirom da se Vazdušno kosmičke snage Rusije verovatno nikada neće suočiti sa scenarijem gde će izgubiti desetine aviona od Patriota.

Rusija je uspostavila taktiku otkrivanja i uništavanja SAM platformi u poslednjim mesecima sukoba. Mogli bi da korsite rakete Kh-55SM, a da im postavi inertne bojeve glave, koje će služiti kao mamac. Kh-55SM mogu da aktiviraju ukrajinske sisteme protivvazdušne odbrane, a zatim lovci Su-35SS sa anti-radarskim raketama Kh-31 stupaju u akciju.

Takođe mogu korsititi jedan od svojih veoma naprednih aviona Tupoljev Tu-214R za izviđanje i elektronsko ratovanje u cilju otkrivanja emisija iz SAM baterija u Ukrajini, bezbedno leteći čak na ruskoj teritoriji.

Tu-214R

Generalno, veći PVO sistemi, posebno fiksni i manje mobilni, zaštićeni su manjim protivvazdušnim sistemima, na primer Avenger SAM sistem koji ispaljuje rakete Stinger, koje koriste SAD. Hoće li Ukrajina koristiti Avenger, možda sopstvene sisteme ili Strela sovjetskog porekla? Hoće li ih to izvući sa fronta na istoku i jugu gde štite ciljeve na bojnom polju?

Broj ukrajinskih PVO sistema se drastično smanjuje zbog udara ruskih dronova.

Projektil od tri miliona za dron od 20.000 dolara?

Putin je donekle priznao da se Rusija suočava sa nedostatkom municije posle deset meseci rata, ali je istakao da Rusija ima funkcionalnu odbrambenu industriju, koja je tek sada podstaknuta i ima više samopouzdanija nego ikada.

Shahed-136
Shahed-136

Ako Rusija pokrene treću masovnu rundu bespilotnih i raketnih udara na Ukrajinu, da li će sa druge strane ukrajinci ispaliti skoro 3-4 miliona dolara projektila na svaki dron od jedva 20.000 dolara i krstareću ili balističku raketu od možda 100.000 dolara?

Ovo dovodi do veoma neugodnog odnosa ulaganja-dobitka. Ono što Patriot, konkretno, može da uradi je da prepusti manje balističke, krstareće rakete i bespilotne letelice drugim PVO sistemima i fokusira se na borbu sa većim ruskim lovcima.

Patriot definitivno neće okrenuti tok rata i staviti Rusiju u gubitničku poziciju, ali kao propagandna alatka može poslužiti.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave