NaslovnaAvijacijaRusija testira izviđački avion Tu-214R nad Ukrajinom

Rusija testira izviđački avion Tu-214R nad Ukrajinom

Vazdušno-kosmičke snage Rusije (VKS) testiraju svoj novi izviđački avion Tu-214R. Ove tvrdnje objavljene su u nekoliko ruskih medija, uključujući i RIA Novosti. Prema ruskim vojnim analitičarima, Tu-214R je poslat u Ukrajinu radi otkrivanja vojnih ciljeva. Drugi stručnjaci tvrde da je korišćen za mapiranje trenutne situacije i otkrivanje budućih vojnih struktura.

Tu-214R
Tu-214R

Tu-214R je relativno nov avion u upotrebi u Ruskoj Federaciji. Dizajniran 2009. godine, avion je zvanično primljen u upotrebu 2012. Godinu dana ranije, 2011. godine, izveden je prvi probni let. Trenutno Vazdušno-kosmičke snage Rusije imaju dva ova aviona, a je Moskva 2016. naručila i treći.

Prema našima izvorima, donedavno je jedan od dva aviona bio na popravci. Informaciju su potvrdili i pojedini ruski mediji, citirajući izvor iz ruskog vojno-industrijskog kompleksa, koji je doslovno rekao da je „Tu-214R korišćen za otkrivanje ukrajinskih vojnih lokacija nakon završetka tekućih remonta“.

Šta do sada znamo o Tu-214R

Informacije koje je Rusija pružila u vezi mogućnosti i opremljenosti aviona su oskudne. Ono što znamo, prema ruskim izjavama, jeste da je Tu-214R opremljen sa „nekoliko radara za primanje signala iz svih uglova bočno postavljnih, opremom za elektronsko izviđanje, kao i elektronskim optičkim sistemom koji snima fotografije visoke rezolucije“. Ruski izvori tvrde da avion otkriva neprijateljske radio stanice i radare na udaljenosti od 400 km.

Tu-214R

Na drugoj strani, Ukrajina nema takvu opremu. Ali, kao što smo juče pisali, Evropska komanda Sjedinjenih Država [USEUCOM] obezbeđuje neophodne obaveštajne podatke.

Objavili smo zastarele [od jula] USEUCOM dokumente o ukrajinskim obaveštajnim podacima sa koordinatama ruskih pozicija, letovima aviona i helikoptera, kao i kretanjem ruskih trupa.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo. Molimo Vas da nas kontaktirate!

Povezani članci

Ostanite povezani

2,116FanovaLajkuj
3,432PratilacaZaprati
752PratilacaZaprati
478PratilacaZaprati

Najnovije objave