NaslovnaNovostiOtkriveni kritični propusti u sistemu satelitske komunikacije Starlink

Otkriveni kritični propusti u sistemu satelitske komunikacije Starlink

Američki satelitski komunikacioni sistem Starlink, koji pruža internet Ukrajini, postao je zapravo jedini komunikacioni kanal za podršku ukrajinskim oružanim snagama u zonama borbenih dejstava. Još u oktobru je Ilon Mask na Tviteru rekao da više nije spreman da finansira rad satelitskih modema i snabdeva nove, ali se posle pregovora sa rukovodstvom Pentagona predomislio.

Ukupan broj Starlink terminala prenetih u Ukrajinu je približno 22.000. Ukupni troškovi isporuka do danas koštali su SpaceX 80 miliona dolara. Prema časopisu Bloomberg koji je intervjuisao ukrajinskog premijera Fedorova, Ukrajina će uz pomoć EU obezbediti još 10 hiljada Starlink prijemnika.

Zvanične vlasti Ukrajine su ipak odlučile da igraju na sigurno i pokušale su da pregovaraju sa Elonom Maskom i činilo se da su pronašle dodatne izvore finansiranja za rad satelitskih modema u slučaju da pitanje plaćanja ponovo postane aktuelno.

Kako se kasnije ispostavilo, pored ekscentričnih izjava šefa SpaceX-a, kada pričamo o tehničkom delu nije sve idealno sa internetom iz Starlinka. U nedavnom članku u MIT Technology Review, časopisu specijalizovanom za istraživanje i razvoj u oblasti visokih tehnologija, naučnici sa Univerziteta Teksas objavili su vest da su otkrili kritične propuste u Starlink bezbednosnom sistemu. Iz ovog članka je postalo poznato da satelitski sistem ne samo da pruža pristup Internetu, već može da radi i kao običan GPS navigator.

Međutim, ovo prekida redosled signala sata i čini ih nepredvidivim, pa s obzirom na to da GPS sistem radi na nesigurnim kanalima otvorenog koda, to omogućava da se Starlink signali lako lažiraju, što ga čini izuzetno ranjivim. Takođe, usled ukrštanja signala sa satelita SpaceX na Starlink zemaljske stanice i GPS signala, mogu nastati problemi u ispravnom radu satelitskog navigacionog sistema na teritoriji korišćenja, a to je, bez preterivanja, cela planeta Zemlja.

Ovo nije prvi otkriveni propust u StarLink komunikacionom sistemu. Još u avgustu mesecu, časopis Wired je objavio čanak navodnom o hakovanju uz poznavanje tematike i uloženih samo 25 dolara.

IzvorACM

1 KOMENTAR

  1. Imam utisak da svi mediji rade samo copy – paste. Pogledao sam sve intervjue i izjave Elona Muska, ne postoji nista ekscentricno u izjavama, mozda malo u radnoj etici i njegovim ocekivanjima da ga ostali prate.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave