NaslovnaNovostiRusija „oborila“ 4 rakete AGM-88 (HARM) iznad Belgorodske oblasti

Rusija „oborila“ 4 rakete AGM-88 (HARM) iznad Belgorodske oblasti

„Četiri američke antiradarske rakete HARM oborene su u vazdušnom prostoru Belgorodske oblasti“, navodi se u saopštenju ministarstva odbrane Rusije.

Ranije su ruski mediji tvrdili da su američke antiradarske rakete AGM-88 HARM pokazale nultu efikasnost u Ukrajini, pošto je većina njih oborena u vazduhu.

Sredinom avgusta Vašington je isporučio Ukrajini rakete AGM-88 HARM. Prema izvorima, rakete koriste ukrajinski avioni MiG-29 i Su-27.

„Ove rakete su pokazale zapravo nultu efikasnost u okviru neprijateljstava u Ukrajini – većina ih je oborena ruskim protivvazdušnim raketnim sistemima, drugi deo je potisnut ili stavljen u stranu putem elektronske zaštite sistema PVO“, rekao je izvor i dodao da su neke od ovih raketa takođe pale ili su promašile cilj.

Izvor je napomenuo da je niska efikasnost raketa HARM posledica njihove osrednje maksimalne brzine, koja je nešto više od 600 metara u sekundi, i lake uočljivosti.

Prema izvoru, ukrajinska avijacija koristi ove rakete sa velikog dometa kako bi izbegla uništavanje svojih letelice, što omogućava ruskoj vojsci da otkrije rakete mnogo pre nego što se približe oblasti gde se nalaze ruski sistemi PVO.

Istovremeno, izvor je dodao da rakete HARM stvaraju određene poteškoće u vremenski koordinisanim kombinovanim udarima jer se sistemi PVO automatski preusmeravaju na njih kao prioritetnu pretnju.

„Međutim, ukrajinske trupe još nisu uspele da pogode nijedan radar ruskog sistema PVO, kao ni radare za obeležavanje i angažovanje u zoni specijalne vojne operacije raketama HARM“, rekao je izvor.

AGM-88 HARM

Rakete HARM usvojilo je američko vazduhoplovstvo 1983. godine. Maksimalna brzina rakete je deklarisana na 630 metara u sekundi, dok je domet lansiranja do 100 kilometara kada se koristi sa velikih visina.

Poređenja radi, maksimalna brzina ruskih antiradarskih raketa AS-17 Kripton i AS-11 Kilter prelazi 1.000, odnosno 1.100 metara u sekundi, a domet lansiranja je preko 200 kilometara.

fa 18 super hornet agm 88g
F/A-18 Super Hornet ispaljuje AGM-88G

Ranije u decembru, Northrop Grumman je izveo četvrto uspešno testiranje svoje rakete AGM-88G proširenog dometa, objavila je kompanija u saopštenju za javnost.

Američka mornarica lansirala je raketu iz aviona F/A-18 Super Hornet tokom testiranja 30. novembra na Point Mugu kod obale južne Kalifornije i uspešno je gađala pokretni pomorski cilj, navodi se u saopštenju.

„Performanse AARGM-ER tokom testiranja nastavljaju da potvrđuju sposobnost rakete da otkrije, identifikuje, locira i efikasno angažuje kritične ciljeve protivvazdušne odbrane iz proširenog dometa“, dodaje se u saopštenju.

IzvorSputnik

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave