NaslovnaNovostiRuski Vagner najavio „hakaton“; cilj razvoj bespilotnih letelica

Ruski Vagner najavio „hakaton“; cilj razvoj bespilotnih letelica

Težnja Rusije da bude superiorna u tehnologiji bespilotnih letelica, posebno onih koje mogu da budu nezavisne od satelitske navigacije i ljudske kontrole kako bi bile otporne na zakazivanje, uskoro će biti ispunjena kroz hakaton koji je najavila Privatna plaćenička kompanija Vagner.

Hakaton (istraživačko programiranje u formi marataona) je događaj na kome se ljudi bave brzim i zajedničkim kompjuterskim inženjeringom u relativno kratkom vremenskom periodu, od 24 ili 48 sati. Ne treba mešati sa hakovanjem (narušavanje računarske bezbednosti).

Čini se da su sistemi koji mogu autonomno navigirati dronom između tačaka puta na mapi upućivanjem na tlo i geografske strukture na video snimku sa unapred učitanim satelitskim snimcima, čini se da su definišuća karakteristika koju će učesnici razviti.

Rat u Ukrajini ne samo da je prvi put video bespilotne letelice u konvencionalnom ratovanju, već su bespilotne letelice koje su manje, jednostavnije, nenaoružane, dvostruke namene za jednostavne zadatke na bojnom polju, bile korisnije od velikih koje su razvile SAD u poslednje dve decenije.

Zašto Hakaton?

Gubici turskih dronova TB-2 Bayraktar ​​od ruske protivvazdušne odbrane i elektronskog ratovanja (EV); nevoljnost američkih zvaničnika odbrane i odbrambenih kompanija da pošalju svoje dronove u Ukrajinu iz istog razloga; korišćenje jednostavnih dronova modifikovanih za nošenje i bacanje granata na pešadiju i; upotreba komercijalno dostupnih kineskih dronova DJI od strane Rusije i Ukrajine za izviđanje, korekciju artiljerijske vatre i njihov gubitak zbog topova za ometanje dronova koji prekidaju signale satelitske navigacije i radio kontrole, pokreću Vagnerove napore.

Vagner će verovatno posedovati intelektualnu svojinu koju će učesnici razviti. Veb stranica Vagner koja je najavila hakaton i druge povezane stranice nisu nam bile dostupne u trenutku finaliziranja ovog članka. (wagnercentr.ru/hakaton.html)

wagner drone hackathon4
Skrinšot sa Vagner stranice

Hakaton će se održati od 20. do 23. decembra u Vagnerovom novootvorenom sedištu u Sankt Peterburgu. Vagner centar, kako se navodi, najavljen je kao samofinansirajuća privatna organizacija za promociju „novih ideja za poboljšanje odbrambenih sposobnosti Rusije“.

Dok je regrutovanje kandidata za borbene uloge samo jedan deo, kompanija će takođe angažovati inženjere, naučnike, dizajnere, pronalazače, IT stručnjake, obezbeđujući prostor za start-up i objekte za testiranje novog oružja i tehnologija.

Timovima od 2 do 5 osoba obećavaju se novčane nagrade od 1.000.000, 300.000 i 200.000 rubalja za prvo, drugo i treće mesto.

Prema informacijama objavljenim na Telegram kanalima koji se pripisuju Vagner centru, „učesnici će morati da demonstriraju sisteme pozicioniranja bespilotnih letelica putem video prepoznavanja, traženja tačaka puta prema orijentirima u odsustvu sistema satelitske navigacije i eksterne kontrole na finalnoj sesiji terena.

ilustracija

Trećeg i poslednjeg dana će testirati konkurentske dronove tako što će ih naterati da lete kao deo roja, uključujući četiri DJI Mavic drona sa onemogućenim GPS-om i kontrolnim panelima.

Komentari na ruskim društvenim medijima kažu da se hakaton nada da će razviti tri komponente navigacionog sistema nezavisnog od satelita. Jedan je sistem referenciranja slika za identifikaciju orijentira snimljenih kamerom drona. Drugi je da se identifikuju orijentiri na „satelitskim slikama“ za koje se može pretpostaviti da su unapred učitane u memoriju drona.

Treći bi trebalo da odredi koordinate orijentira u svakoj tački slike sa video snimka na osnovu položaja sočiva kamere i samog drona – „parametara sočiva, vrednosti visine, azimuta i nagiba , skretanje i okretanje drona i stabilizatora.”

IzvorWagner

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave