NaslovnaNovostiJAS-39 Gripen u borbi protiv ruskog Suhoja u Ukrajini?

JAS-39 Gripen u borbi protiv ruskog Suhoja u Ukrajini?

Potreba da se ukrajinsko vazduhoplovstvo suprotstavi ruskim borbenim avionima na nebu iznad Ukrajine postaje sve očiglednija sudeći po trebovanju Kijeva. Međutim ukrajinsko nebo za sada ostaje teritorija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije (VKS).

Ukrajinska vazdušna flota, sa malo preostalog inventara, sastoji se uglavnom od starih MiG-ova 29 i Su-25. Na početku rata neke zemlje susedne Ukrajine ponudile su svoje MiG-29. Sredinom leta iz Vašingtona se pojavila poruka da je Ukrajina dobila avione. Pentagon je samo potvrdio, ali nije imenovao zemlju dobavljača, niti tip aviona.

jas 39 gripen u borbi protiv ruskog suhoja u ukrajini 2
SAAB JAS 39 Gripen

U to vreme se rodila ideja da SAD snabdevaju borbene avione. U početku se govorilo o jurišnom avionu A-10 Warthog. Informacija je počela da ima smisla kada su američki mediji objavili da se ukrajinski piloti obučavaju u SAD na simulatorima A-10. Ali do danas nije bilo stvarne isporuke A-10 Ukrajini, iako se i dalje tvrdi da će se to dogoditi posle zime ili možda u jesen 2023.

Pojedini politički krugovi u Vašingtonu su insistirali da Ukrajina dobije F-15 ili F-16. Ideja i dalje postoji, ali nema naznaka da će se to dogoditi tokom zimskog perioda koji je već stigao. Istovremeno se pojavio izveštaj [RUSI] da je najbolji lovac koji može da se suprotstavi ruskim lovcima u Ukrajini švedski SAAB JAS-39 Gripen.

Magnus Jakobson, političar i poslanik u Švedskoj, zvanično je zatražio od Stokholma da Ukrajini obezbedi švedski Gripen, krajem novembra. Neki vojni i politički analitičari su podržali ovu ideju, koristeći evropsku štampu da utiču na konačnu odluku Švedske.

Švedski ministar odbrane Pol Jonson na zajedničkom brifingu sa svojim ukrajinskim kolegom Aleksejem Reznikovom izjavio je da Švedska neće Ukrajini predati borbene avione Gripen, preneo je list Aftonbladet. Razočaravajuća odluka za Ukrajinu.

jas 39 gripen u borbi protiv ruskog suhoja u ukrajini
jas 39 gripen

Sobzirom na podnošenje zahteva za članstvo u NATO, neutralnost Švedske možda i nije razlog odluke. Razlog je, sudeći po nekima, neuspeh nekoliko švedskih ugovora o prodaji Gripena poslednjih godina. Oni su bili osujećeni protivpredlozima SAD u raznim zemljama širom sveta, a SAD su nametnule alternativu Gripenu nudeći F-16 i F-35. Tako su pokušaji švedske da prodaje propali.

Sada, kažu neki analitičari, Švedska je odbijanjem propustila šansu da promoviše svoj borbeni avion. U ratu sa pravom vazdušnom borbom, ako je Gripen tako dobar kao što kažu u Stokholmu, nema ničeg boljeg nego pokazati ga u akciji. Suočavanje Gripena sa ruskim lovcima Suhoj ili MiG, ako se ispostavi uspešno, otvorilo bi tržište za švedski vodeći brod.

Logika postoji, posebno kao rezultat nedavnih mini-konflikata po regionima. Libija, Sirija i Nagorno-Karabah su primeri koji pokazuju porast prodaje turskih dronova Bairaktar ​​TB2. Turska je trenutno među prvih pet zemalja za proizvodnju dronova u svetu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave