NaslovnaNovostiJoš HIMARS-a kao pretnja Rusiji; SAD raspoređuje sistem i u Estoniju

Još HIMARS-a kao pretnja Rusiji; SAD raspoređuje sistem i u Estoniju

SAD će poslati pešadijsku četu i višecevni raketni sistem HIMARS u Estoniju u narednim nedeljama da ojačaju istočni bok NATO-a usred ukrajinske krize, saopštilo je u četvrtak estonsko ministarstvo odbrane.

Na samitu NATO-a u Madridu u junu, američki predsednik Džo Bajden obećao je da će izgraditi američku vojnu imovinu u baltičkim državama i obezbediti stalno prisustvo zemlje u regionu. Početkom decembra, Talin je potpisao ugovor od 200 miliona dolara sa Vašingtonom za kupovinu HIMARS sistema.

HIMARS
HIMARS

„U narednim nedeljama, Sjedinjene Države će rasporediti dodatne rotacione snage u Estoniju kako bi ojačale prednju odbranu NATO-a i povećale bezbednost svojih saveznika“, navodi se u saopštenju ministarstva odbrane, dodajući da će se raspoređivanje sastoji od „pešadijske čete i HIMARS voda, kao i pripadajuće opremu i sistema za komandovanje i upravljanje.”

Ovo označava važan korak u obezbeđivanju rotacionog vojnog prisustva SAD u Estoniji i baltičkim zemljama, naveo je u saopštenju estonski ministar odbrane Hano Pevkur.

Američka vojna jedinica učestvovaće u zajedničkim vežbama sa odbrambenim snagama Estonije, navodi se u saopštenju. Stranke bi takođe trebalo da uspostave divizijsku strukturu u Estoniji u okviru NATO-a, dodaje se.

Inače, oružane snage Estonije broje nešto manje od 7000 ljudi dok na brojnim rang listama spadaju među najslabije u Evropi.

HIMARS

NATO pojačava svoj istočni bok od kraja 2021. slanjem dodatnih trupa. NATO je najavio svoje planove za dalje jačanje boka alijanse slanjem dodatnih snaga u region i stavljanjem u stanje visoke pripravnosti.

amblem os estonije
Amblem OS Estonije

Došlo je do porasta potražnje za HIMARS sistemima nakon što je kreiran publicitet kroz njihovo borbeno raspoređivanje u Ukrajini, ali i uslovima koje propisuju SAD. Zajedno sa Estonijom, još nekoliko zemalja najavilo je nameru da kupi ovu vrstu naoružanja od Sjedinjenih Država. Među njima su Poljska, Litvanija, Letonija i Australija.

U međuvremenu, zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov izjavio je u četvrtak da Sjedinjene Države ohrabruju Ukrajinu da dalje eskalira sukob i praktično sabotiraju napore za postizanje političkog rešenja putem izjava i isporuka oružja Kijevu.

Ruski zvaničnik je rekao da je zabrinut zbog izjave američkog ministra odbrane Lojda Ostina, koji je ranije ove nedelje izjavio da SAD neće sprečiti Ukrajinu da razvija rakete dugog dometa.

PrekoReuters

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave