NaslovnaNovostiUkrajina dobija dva unapređena PzH 2000 od Litvanaca

Ukrajina dobija dva unapređena PzH 2000 od Litvanaca

Ministarstvo nacionalne odbrane Litvanije je 3. decembra saopštilo da su Ukrajini isporučene dve obnovljene haubice PzH 2000 i paket artiljerijske municije kalibra 155 mm. Odluka o predaji municije ovog kalibra doneta je na poslednjem sastanku Nacionalnog saveta za odbranu Litvanije.

PzH 2000

Litvanija je Ukrajincima isporučila dve obnovljene haubice nemačke proizvodnje PzH 2000, kao i više partija artiljerijske municije kalibra 155 mm.

PzH 2000 je unapređen u Litvaniji jer ove artiljerijske sisteme koriste njihove oružane snage. Ukrajina je dobila dve obnovljene haubice sa softverom iz Nemačke i Holandije – zemalja koje su u isporučile ukrajinskoj vojsci ukupno oko 20 haubica. Popravka, kao i integracija softvera i balističkih podataka, koštali su Litvaniju 2 miliona evra.

Ministarstvo odbrane Litvanije je pre nekoliko meseci najavilo otvaranje remontno-logističkog centra, a posebno zajedničkog preduzeća Lithuania Defence Services, za sveobuhvatnu logističku podršku borbenih vozila koja pripadaju oružanim snagama Litvanije i drugih zemalja NATO-a. Opisani objekat je otvoren u Litvaniji u junu ove godine od strane Rajnmetala i Krauss-Maffei Wegmann-a.

PzH 2000 je nemačka samohodna haubica kalibra 155 mm iz 1998 godine, koju su razvili Krauss-Maffei Wegmann i Rheinmetall AG za nemačku vojsku da zameni zastareli M109A3G. Stalak za municiju u vozilu ima 60 metaka i 67 punjenja. PzH 2000 se odlikuje velikom brzinom paljbe: 3 metka se mogu ispaliti za 9 sekundi, 10 hitaca za 56 sekundi [od 10 do 13 hitaca u minuti, u zavisnosti od stepena zagrevanja cevi].

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave