NaslovnaNovostiPoverljivi dokument: Bundesver mora da se pripremi za rat sa Rusijom

Poverljivi dokument: Bundesver mora da se pripremi za rat sa Rusijom

Oružane snage Nemačke (Bundesver) moraju povećati svoju spremnost za rat sa Rusijom. Ovo piše u poverljivom dokumentu nemačkog načelnika štaba odbrane generala Eberharda Zorna, navodi list Der Spiegel.

Dokument pod nazivom „Operativne smernice za Oružane snage“ napisan je krajem septembra. General Zorn piše da se „napadi na Nemačku potencijalno mogu desiti bez upozorenja i da mogu da izazovu ozbiljnu štetu, čak i egzistencijalnu“. Stoga je odbrambena sposobnost Bundesvera „od suštinskog značaja za opstanak“ zemlje.

Bundeswehr, Foto: AP

Zorn opravdava potrebu za „mega-reformom“ Bundesvera, dodajući da pažnja koja se oko 30 godina posvećuje misijama u inostranstvu „više ne odgovara aktuelnoj situaciji, sa iznenađenjima koja ugrožavaju sistem“.

Umesto toga, to mora biti atlantska „odbrana Alijanse“, sa „kapacitetom da obezbedi vidljivo i kredibilno odvraćanje“, da bi dominirala nemačkom vojnom akcijom. U ovoj perspektivi, konkretno, Bundesver mora da se naoruža „za prisilni rat“, pošto je sukob na istočnom krilu NATO-a ponovo postao „verovatan“.

U tom kontekstu, Nemačka mora da igra pionirsku ulogu u Evropi i ojača Bundesver. Prema Zornovim rečima, „snage spremne za operacije, usklađene sa scenarijem visokog intenziteta i obučene su okosnica ovog odvraćanja“. Bundesver stoga mora držati velike operativne i borbeno spremne jedinice na raspolaganju NATO-u u svakom trenutku.

Načelnik nemačkog štaba odbrane piše da je usled rata Rusije sa Ukrajinom „rat u Evropi ponovo realnost“. Shodno tome, Nemačka mora biti spremna u slučaju ruske agresije na istočnoj granici NATO-a. Bundesver će morati da rasporedi „reaktivne i borbene snage“ a možda neće moći da sačeka podršku američke vojske. Nadalje, Zorn upozorava da ni EU ni NATO ne mogu sebi priuštiti da planiraju i iniciraju odgovor na napad na istočno krilo kada se to već dogodilo. Istovremeno, Bundesver priprema formiranje divizije do 2024.

IzvorSpiegel

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave