NaslovnaAvijacijaRusija počinje masovnu proizvodnju nove "stelt-ubice" rakete za lovce Su-57

Rusija počinje masovnu proizvodnju nove “stelt-ubice” rakete za lovce Su-57

Rusija je započela masovnu proizvodnju nove rakete vazduh-vazduh za Su-57, do sada nazvane „Izdelje 180“ (K-77M). Ova raketa je razvijena na bazi R-77 (RVV-SD), uzimajući u obzir razvoj stelt aviona potencijalnog neprijatelja, preneli su u sredu ruski mediji.

Prethodnik rakete „Izdelje 180 K-77M” – R-77, smatra se najboljim sredstvom za borbu protiv aviona generacije 4 i 4+, ali je u odnosu na lovce pete generacije izgubio na značaju. Razvoj „Izdelije 180“ od strane dizajnerskog biroa Vimpel započeo je pre 12 godina. Ovog leta raketa za ruske lovce pete generacije Su-57 uspešno je prošla sve testove i ući će u službu ruskog vazduhoplovstva.

Izdelje 180 K-77M
Izdelje 180 K-77M

Glavna karakteristika “Izdelije 180” može se smatrati prisustvom sistema za navođenje sa aktivnom faznom antenom (AESA). Obezbeđuje visoku preciznost projektila i onemogućava da se bilo koji stelt borac ili bombarder sakriju.

Raketa je opremljena motorom na čvrsto gorivo i sposobna je da ubrza do 4 maha. Njen elektronski sistem efikasno funkcioniše u uslovima aktivnih radarskih smetnji i otežava sistemima PVO da ga potisnu. Konstruktori “Izdelje 180” nadaju se da bi on mogao da postane najefikasnija raketa vazduh-vazduh na svetu i da pruži ogromnu prednost ruskim avionima, prenose tamošnji mediji.

Ključne karakteristike:

  • Novi dvopulsni motor
  • AESA radarski tragač
  • Domet od 190 km+ na velikoj nadmorskoj visini i mogućnosti manevrisanja
  • Nova aerodinamička šema sa krilima u obliku slova X koja smanjuje otpor a povećava domet

Iako je raketa označena kao K-77M, ona nema nikakve veze sa raketom K-77. Razvijena je sa novom aerodinamičkom šemom sa krilima u obliku slova X koja smanjuje otpor i kao posledicu povećava domet.

Pored toga, raketa ima stacionarnu aerodinamičku površinu koja je dodata glavnom krilu, što je omogućilo da se reši glavni problem svih raketa vazduh-vazduh dugog dometa, a to je sposobnost manevrisanja pri podzvučnim brzinama. Na primer, čuvena američka raketa AIM-120 i njena nedavna modernizacija – AIM-120D, nije u stanju da manevriše pri brzinama manjim od 1200 km/h.

Raketa je opremljena dvopulsnim motorom na čvrsto gorivo, koji omogućava manevrisanje na velikim visinama i omogućava domet do 192 kilometra. Pored toga, raketa je opremljena inercijalnim navigacionim sistemom i aktivnom radarski navođenom glavom. Sve ove promene čine novu raketu K-77M zaista jedinstvenom, međutim, raketa još nije dokazala svoje karakteristike u pravoj borbi.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave