NaslovnaNovostiElitne jedinice američke vojske: Ulazimo u Ukrajinu ako…

Elitne jedinice američke vojske: Ulazimo u Ukrajinu ako…

101. Vazdušno-desantna divizija američke vojske spremna je da uđe u Ukrajinu „čak i večeras“ ako Rusija napadne teritoriju NATO-a. Ovo je pre desetak dana rekao pukovnik Edvin Mataides, komandant borbenog tima 2. brigade na granici Rumunije i Ukrajine.

101. Vazdušno-desantna divizija američke vojske najbliži je vojni deo strukture američke vojske ukrajinsko-ruskom ratu. U Rumuniju su stigli da izvode redovne vežbe „kako bi održali spremnost“. Ovo je prvo raspoređivanje 101. vazdušno-desantne divizije američke vojske u Evropu u poslednjih 80 godina, što ukazuje na ozbiljnost situacije.

Nadimak 101. vazdušno-desantne divizije američke vojske je “Screaming eagles” (Orlovi koji vrište). U Evropu je poslato 4.700 „orlova koji vrište“. Ova borbena grupa je veoma mobilna, sposobna da se rasporedi u roku od nekoliko sati do bilo koje tačke na planeti. Specijalizovani su za kopnene, vazdušne napade kao i odbranu. 101. vazdušno-desantna divizija je jedna od najelitnijih američkih vazdušno-desantnih divizija sa ponešto teške opreme.

Mataides je prokomentarisao da njihov tim “gleda rat uživo”. To je upravo ono što NATO saveznici treniraju na rumunskoj teritoriji – ukrajinska i ruska taktika, odbrana i napad prilagođen terenskim uslovima u regionu i geografiji.

U Rumuniji, 101. vazdušno-desantna divizija američke vojske uvežbava kopneni napad i odbranu pravim granatama ispaljenim iz artiljerijskih sistema i pravim tenkovima u „skoro“ stvarnom borbenom okruženju. „Pravo značenje za mene, imati američke trupe ovde, je kao da imate saveznike u Normandiji“, rekao je rumunski general-major Lulijan Berdila za CBS News

Prisustvo 101. vazdušno-desantne divizije američke vojske pozdravljeno je ali i izazvalo negativne komentare. Sve više građana Evrope izražavaju zabrinutost na društvenim mrežama kako SAD ne preduzimaju mere za rešavanje sukoba, već da ga eskaliraju.

Mnogi smatraju da je prisustvo elitnih jedinica američke vojske u ovom regionu „loš“ signal za ruskog predsednika Vladimira Putina. tj. svaka greška sa bilo koje strane mogla bi da rasplamsa sukob i proširi ga izvan granica Ukrajine.

2 KOMENTARA

  1. Poštovani ako bude stani pani ovo će biti scenario. Elitni kauboji će biti pretvoreni u sitnu bezličnu masu. Koja je bez mirisa. Tako da vas samo obaveštavam o krajnjem rezultatu. Malo pročitajte istoriju i pretvaranje elitnih Nemačkih jedinica u slično stanje. Ovo je komentar bez navijanja.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave