NaslovnaAnalitikaDa li Izrael podržava Ukrajinu?

Da li Izrael podržava Ukrajinu?

Prema izveštaju Evropske Pravde (Європейська правда), ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tvrdi da je Rusija koristila oko 400 dronova kamikaza protiv Ukrajine poslednjih nedelja. Zelenski je to izjavio na brifingu sa predsednikom Gvineje Bisao u sredu.

Takođe, govoreći o novoj saradnji između Ukrajine i Izraela, Zelenski je rekao da izraelski obaveštajci mogu otkriti da je Rusija „koristila preko 400 dronova iranske proizvodnje protiv Ukrajine“.

Shahed-136
Iranski Shahed-136

„Mi smo na početku naše saradnje sa Izraelom i ovo je pozitivan potez Izraela. Zahvalan sam na tome“, rekao je Zelenski i dodao da računa na dodatnu podršku zemlje.

Sugestija Zelenskog da je Ukrajina tek na „početku“ saradnje sa Izraelom možda je navela neke da poveruju da je Tel Aviv odlučio da stane na stranu Ukrajine u sukobu, ali to bi bilo delimično netačno.

Izrael postavlja zaštitni „laserski zid“
Gvozdena kupola

Izrael je nedavno odbio zahtev Ukrajine da se njihovi sistemi protivvazdušne odbrane „Gvozdena kupola“ pošalju Ukrajini, a izraelski zvaničnici su umesto toga ponudili podršku u stvaranju sistema ranog upozorenja koji služi da upozori civile, vojsku i vladu na dolazeće raketne i bespilotne udare.

Zelenski je u ponedeljak kritikovao Izrael zbog odbijanja da ode korak dalje u podršci Ukrajini. Ukrajinski predsednik je rekao da Iran verovatno računa da će Rusija pomoći u svom nuklearnom programu u zamenu za rakete i bespilotne letelice, i optužio Izrael da je odgovoran za odluku Irana da Rusiji isporuči oružje!?

„Ovo je odluka vaših vlada… da ne nervirate Kremlj, a tako se ponašate odavno“, rekao je Zelenski. „Da smo odmah obezbedili naše nebo kada smo se suočili sa pretnjom projektila i dronova, Rusija sada ne bi imala motiv da ode u Iran i ponudi mu nešto u zamenu za pomoć u teroru.” kaže Zelenski.

U sredu je, međutim, ukrajinski predsednik izrazio zahvalniji ton i izrazio želju da vidi od Izraela dodatnu podršku u budućnosti. Izraelsnki ministar odbrane je u ponedeljak razgovarao sa ukrajinskim ministrom odbrane Aleksejem Reznikovom kako bi izrazio podršku Izraela ukrajinskom narodu i Zapadu, iako nije pristao da pruži vojnu podršku.

Iron Dome
Iron Dome

Šanse da Izrael ode korak dalje u naoružavanju Zelenskog ostaju male, imajući u vidu zavisnost zemlje od Rusije oko vojne pomoći u Siriji i dugogodišnje diplomatske odnose dve zemlje.

1 KOMENTAR

  1. Sve ce se promenti kad dodje Bibi. Benrt je bio odgovoran politicar,svestan da u Izraelu zive desetine hiljada ruskih Jevreja, a Lapid nista drugo do lopuze i prevaranta poreklom iz Sebije.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave