NaslovnaNovostiIzraelska vojska 197. put srušila palestinsko selo

Izraelska vojska 197. put srušila palestinsko selo

Izraelska vojska ponovo je srušila selo Araqib u pustinjskoj regiji Nagev. Reč je o jednom od ukupno 45 beduinskih sela kojima izraelske vlasti nisu dale status naseljenog mesta te su im uskratile sve usluge i prete im trajnim progonom.

Član Mesnog odbora za odbranu Aziz al-Turi je izjavio da je to 197. put da izraelske snage ruše selo u kojem žive 22 porodice, odnosno nešto više od 80 Palestinaca.

Izraelska administracija navodi kako je selo izgrađeno nelegalnim putem i da treba biti srušeno. Meštani, s druge strane, navode kako je reč o nasleđu njihovih predaka starijeg od Izraela.

Nekada je u Araqibu živelo više od 3.000 beduina, a u tom mestu, pored mezarja predaka, nekadašnji vođa beduinskog plemena Al Harbi kupio je zemlju i početkom 1900-tih godina podigao selo. Vlasništvo nad posedom i status sela su mu priznavale osmanske vlasti, ali i britanski okupatori. Međutim, aktuelne izraelske vlasti osporavaju beduinske posede i nameravaju ih nacionalizirati.

Meštani pružaju otpor izraelskoj okupaciji i poriču izraelske tvrdnje o nelegalnoj izgradnji sela te naglašavaju da su selo nasledili od predaka.

Selo čine objekti izgrađeni uglavnom od drveta, što je slučaj sa većinom beduinskih sela u pustinji, a lokano stanovništvo naviknuto je na rušilačke pohode izraelskih buldožera i već imaju spremnu većinu materijala za ponovnu gradnju.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave