NaslovnaAnalitikaVideo: Molotovljevi kokteli po bazi Iranske Garde

Video: Molotovljevi kokteli po bazi Iranske Garde

Situacija u Iranu je i dalje napeta. Demonstranti su ponovo napali bazu IRGC (Korpus Iranske revolucionarne garde) molotovljevim koktelom. Istovremeno, iransko-sunitska grupa Jaish al-Adl pokušava da iskoristi napetu situaciju u Iranu puštanjem propagandnih materijala da pridobije mase ljudi koji su nedavno počeli da se bore protiv režima u Teheranu protestima u provincije Sistan i Beludžistan.

Pre nekoliko dana objavljeno je da su nastavljeni aktivni sukobi oko zatvora Evin u Teheranu, uz izveštaje o granatiranju zatvora spolja, verovatno od strane demonstranata. Osim toga, u zatvoru se čuju zvuci pucnjave i eksplozije, a postoje indicije da su snage bezbednosti odlučile da pucaju u zatvorenike kako bi ih sprečile da pobegnu. Jedinice IRGC-a stigle su u zatvorsku oblast da rasteraju gomile demonstranata.

Oko zatvora Evin situacija je izmakla kontroli 15. oktobra, kada je u krugu zatvora odjeknula snažna eksplozija. Kasnije su se u tom području čuli pucnji. Poznato je da se u zatvoru nalaze i politički zatvorenici, što ukazuje na mogući pokušaj demonstranata da upadnu u zatvor kako bi oslobodili svoje simpatizere.

8 oktobar

oruzjeonline.com podseća da je 8. oktobra došlo do još jednog sukoba između demonstranata i snaga bezbednosti u Teheranu. Pored iranskih snaga bezbednosti, arapski plaćenici iz Hezbolaha i drugih šiitskih grupa su se navodno pojavili na ulicama prestonice i aktivno su učestvovali u rasturanju nezadovoljnih demonstranata.

Učešće plaćenika u suzbijanju protesta je interesanto u smislu podele odgovornosti. U takvom scenariju, državne strukture bi zapravo za krvoproliće okrivile angažovane strance.

Vredi napomenuti da je tokom gušenja protesta u iranskom Beludžistanu, koji je počeo 30. septembra, već nastradalo više od 90 civila. Teško je tačno reći koliko je građana nastradalo širom zemlje od početka masovnih protesta.

Ukrajina i Iran

U pozadini „iranskih protesta“ u ponedeljak, 17. oktobra, Ukrajina je zvanično optužila Iran da pomaže Rusiji. „Pozivamo Teheran da odmah zaustavi isporuku bilo kakvog oružja Rusiji. U suprotnom, Iran i njegovo rukovodstvo snosiće najtežu odgovornost“, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave