NaslovnaNovostiUkrajina: Ostajemo bez PVO sistema

Ukrajina: Ostajemo bez PVO sistema

Ukrajinska vojska i političari su rekli da u zemlji postoji nedostatak sistema protivvazdušne odbrane, piše Washington Post.

WP tvrdi da Ukrajina nema protivvazdušnu odbranu da pokrije zemlju. Kapetan Oružanih snaga Ukrajine Volodimir Klimin istakao je da je očuvanje protivvazdušne odbrane zemlje moguće zahvaljujući obaveštajnim podacima i informacijama o pejzažu. Prema pisanju lista, većina PVO sistema je proizvedena još u SSSR-u, tako da su stari više od 30 godina.

FIM-92 Stinger
FIM-92 Stinger

„Sada se naša protivvazdušna odbrana bukvalno svela na čoveka sa Stingerom“, rekla je Darija Kalenuk, izvršna direktorka ukrajinskog centra za borbu protiv korupcije.

Zauzvrat, Denis Smazni, šef obuke za protivvazdušne raketne snage Ukrajine, koji se nalazi u inostranstvu i uči da upravlja NASAMS (zemaljski sistem protivvazdušne odbrane kratkog do srednjeg dometa), potvrdio je da je protivvazdušna odbrana Ukrajine zastarela.

Mudzahidin rukuje americkim sistemom Stingerg
Mudzahidin rukuje americkim sistemom Stinger

„Moramo da zamenimo naše stare sisteme. Takođe nam ponestaje projektila“, pozvao je on.

SAD obećavaju da će snabdevati protivvazdušnu odbranu

Kao što smo izvestili 11. oktobra, SAD su posvećene snabdevanju Ukrajine naprednijim protivvazdušnim raketnim sistemima. Ovo je postalo jasno nakon telefonskog razgovora američkog predsednika Džoa Bajdena i njegovog ukrajinskog kolege Vladimira Zelenskog. Ruski raketni napadi u ponedeljak, 10. oktobra na nekoliko ukrajinskih gradova podstakli su novo angažovanje Bele kuće.

Američka protivvazdušna odbrana iznad Kijeva – raspoređen sistem NASAMS
NASAMS

oruzjeonline.com podseća da je prvi NASAMS već u Ukrajini i nalazi se u okolini Kijeva, ali skoro tri meseca nakon što su se SAD obavezale da isporuče ovaj sistem protivvazdušne odbrane. U Ukrajini će možda biti raspoređeno više američko-norveških sistema PVO NASAMS, ali je takođe sasvim moguće da će biti isporučen neki drugi tip i model PVO sistema.

Francuska će takođe snabdevati protivvazdušnu odbranu

Već smo pisali da Francuska planira da Ukrajini pruži dodatnu vojnu pomoć, posebno sistem protivvazdušne odbrane CROTALE. Francuski ministar odbrane Sebastijen Lekorno rekao je da će Ukrajina dobiti ove protivvazdušne raketne sisteme kako bi se suprotstavila bespilotnim letelicama.

Lekornu je istakao da će se ovi sistemi protivvazdušne odbrane pokazati posebno korisnim u borbi protiv dronova i vazdušnog bombardovanja. Prema rečima ministra, Francuska ima 12 takvih baterija. On nije precizirao koliko će njih otići u Ukrajinu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave