NaslovnaNovostiNajezda dronova: Ukrajina je kupila 1.000 bespilotnih letelica za 90 dana

Najezda dronova: Ukrajina je kupila 1.000 bespilotnih letelica za 90 dana

U roku od tri meseca (90 dana), Ukrajina je kupila skoro 1.000 dronova – 986. Na ove kupovine potrošeno je 52 miliona dolara. Na ovaj način, Kijev je stvorio novu armiju koja se sastoji samo od dronova i skoro 1.000 operatera. Informaciju je 4. oktobra zvanično saopštio zamenik premijera i ministar digitalne transformacije Ukrajine Mihail Fedorov.

warmate 05
Warmate 3.0

„Vojska dronova – tri meseca! Za to vreme potpisani su ugovori za skoro 52 miliona dolara – 986 dronova za oružane snage Ukrajine. Neki od njih su već na frontu, ostali uskladišteni će takođe uskoro proraditi“, napisao je on na Telegram kanalu.

DJI Matrice RTK 300

Fedorov nam takođe daje informacije o modelima kupljenih dronova. Warmate 3.0 su poljske bespilotne letelice dizajnirane da nanesu ozbiljnu štetu lakim oklopnim vozilima i sistemima protivvazdušne odbrane. Dronovi Penguin su bespilotne letelice koje rade sa kripto podacima. Kupljeno je i stotine komercijalnih kao što su DJI Matrice RTK 300, DJI Mavic 3, Autel Evo 2, ukrajinskog UkrJet, Skyeton i SKIF.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, ukrajinski vicepremijer je najavio da nastavlja obuku ukrajinskih operatera dronova. Do danas je obučeno više od 1.000 ukrajinskih vojnika. Njihova obuka se odvija kako u Ukrajini, tako i u susednim zemljama saveznicima.

oruzjeonline.com podseća da je početkom avgusta ove godine turska kompanija Baykar kupila zemljište u Ukrajini. Turska i Ukrajina će zajedno proizvoditi bespilotne letelice Barjaktar. Ovo postrojenje će takođe obavljati poslove popravke i održavanja dronova. Informaciju je zvanično potvrdio ukrajinski ambasador u Turskoj Vasil Bodnar.

Turska fabrika dronova Baykar

Očekuje se i početak proizvodnje turskih dronova u Ukrajini iako ih do zvaničnog puštanja u rad proizvodnih linija očekuje dug proces. Šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak razgovarao je o zajedničkoj proizvodnji sa kompanijom Baykar tokom ranije posete Turskoj.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave