NaslovnaAvijacijaTurski supersonični stelt Bajraktar ​​sa ukrajinskim motorom

Turski supersonični stelt Bajraktar ​​sa ukrajinskim motorom

Kompanija Baykar je završila sklapanje drugog prototipa jurišne bespilotne letelice Bajraktar​ (Bayraktar Kızılelma) ​Kizilelma. Ovo je saopštio Selçuk Bayraktar ​​glavni tehnološki direktor u Baykar-u i zet predsednika Erdogana.

„Sklopili smo drugi serijski prototip Kizilelme, koji smo pripremili za izložbu u Samsunu“, rekao je Selčuk Bajraktar. Prototip broj jedan je završen u junu 2022. Prvi letovi oba prototipa očekuju se 2023. godine.

Bajraktar ​​Kizilelma je mlazna supersonična bespilotna letelica. Bespilotna letelica je razvijena u okviru projekta MIUS [Muharip Insansız Ucak Sistemi ili Sistem za borbene letelice bez posade, UCAS na engleskom]. Nova BPL je predstavljena 4. avgusta 2021. Godinu dana nakon što je Bajraktar ​​Kizilelma stigao do faze prototipa.

Prema podacima kompanije, BPL će imati radnu visinu od 12.000 m. Bespilotna letelica će imati i poletnu težinu od 5,5 tona. Nosivost Bajraktara biće 1,5 tona. Dron će nositi jednu tonu municije.

Dok će MIUS-A biti blizu nadzvučnog sa ukrajinskim motorom AI-25TLT, MIUS-B će biti supersonični sa ukrajinskim motorom AI-322F i turskim TEI TF-6000. MIUS-B će imati 2,5 puta snažniji motor, što ga po tehničkim karakteristikama značajno razlikuje od MIUS-A.

Približne karakteristike Bajraktara Kizilelma

Pretpostavlja se da će bespilotne letelice projekta MIUS biti lansirane sa univerzalnog desantnog broda TCG Anadolu [L-400] bez pomoći katapultnog sistema.

Približne karakteristike Bajraktara Kizilelma su maksimalna brzina od 900 km/h, brzina krstarenja od 740 km/h i borbeni domet od 930 km. Ovaj borbeni dron će moći da ostane u vazduhu oko 5 sati na maksimalnoj radnoj visini od 10.700 metara. Podsetimo, u novembru 2021. turska odbrambena kompanija Baykar naručila je ukrajinskom državnom preduzeću Ivčenko-Progres mlazne motore AI-25TLT i AI-322F. Turska je ove godine uspela da ostane bliska i Ukrajini i Rusiji jer želi da posreduje umesto da bira stranu u ratu nakon izbijanja sukoba. Čak i dok Baykar isporučuje naoružane bespilotne letelice Ukrajini i predviđa čak tamošnju fabriku, turski izvoz u Rusiju dostigao je osmogodišnji maksimum od 2,9 milijardi dolara u prvoj polovini 2022.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave