NaslovnaIstorijaTop 10 tajnih zločinačkih projekata

Top 10 tajnih zločinačkih projekata

Superzlikovci su već dugo vremena deo popularne kulture, pojavljujući se u filmovima o Bondu ili Marvelovim stripovima. Čini se da svi njihovi planovi da zastraše, porobe i unište svet izgledaju krajnje neverovatno, ali činjenica je da im mnogi projekti koji su se zaista odvijali čine dobru konkurenciju.

Ogromna ubojita sredstva, špijunski sateliti, kontrola nad nuklearnim oružjem – koji god projekat da izaberete sa ove liste, stvori vam želju da se sakrijete u bunker i nikada više ne izađete. Knjiški i televizijski superzlikovci možda ne postoje, ali njihovi projekti se pojavljuju u stvarnosti sa alarmantnom učestalošću.

10 – Plan preuzimanja globalnog tržišta bakra

Plan za kontrolu globalnog tržišta bakra pao je na pamet japanskom trgovcu Jasuu Hamanaki osamdesetih godina XX veka. Zahvaljujući berzanskim mahinacijama, uspeo je da ”naduva” cene bakra i smrvi oko 5% svetske trgovine ovim metalom, falsifikovanjem potpisa drugih trgovaca. Međutim, nije uspeo da postigne globalnu kontrolu, pa je nekoliko godina kasnije završio u zatvoru zbog prevare.

9 – Organizacija bivših pripadnika SS-a

Nemački diverzant Oto Skorceni bio je poznat po organizovanju niza podzemnih organizacija nakon sloma Trećeg rajha, koje se mogu nazvati samo zlikovačkim. Jedan od njih je bio namenjen rehabilitaciji bivših pripadnika SS, drugi – ujedinjenju neofašista pod zastavom borbe protiv komunizma. Na tome se inače zasniva radnja Bondovog filma ”Spectre”.

8 – Antraks

Postoji teorija da je tokom Drugog svetskog rata Vinston Čerčil planirao da baci monstruozno biološko oružje na nemačke gradove – bacil antraksa (anthrax). Rat se srećom završio pre nego što se otkrilo da li je ovaj plan uopšte stvaran.

7 – Projekat Azorian

Projekat ”Azorian” je velika tajna operacija CIA za podizanje potopljene sovjetske podmornice K-129 sa dna okeana, izvedena 1974. Cilj operacije je bio da se omogući pristup sovjetskim balističkim projektilima i vojnoj tehnologiji. Operacija je samo delimično krunisana uspehom; podignut je samo pramac podmornice.

6 – Projekat Excalibur

Projekat ”Excalibur” je razvijen u Sjedinjenim Državama tokom Hladnog rata pod pokroviteljstvom Nacionalne laboratorije ”Lawrence Livermore”. Ideja je bila upotreba moćnih lasera, pokretanih atomskom energijom, za uništavanje sovjetskih balističkih projektila. Pokazalo se da je oružje izuzetno nestabilno, a njegova eksplozija mogla bi da dovede do velikih žrtava. Projekat je otkazan 1982. godine.

5 – Super oružje Vavilon

Na kraju iransko-iračkog rata 1988. Sadam Husein je došao na ideju da stvori superoružje. Da bi to uradio, angažovao je kanadskog inženjera Džeralda Bula, koji je obezbedio nacrt za projekat ”Vavilon”, odnosno, topa koji može da ispali projektil na udaljenost od hiljade kilometara, pa čak i da lansira satelite u orbitu. Dve godine kasnije, Bul je ubijen od strane Mosada, a projekat se raspao.

4 – Misti projekat

Projekat ”Misti” za stvaranje potpuno nevidljivih špijunskih satelita razvijale su Sjedinjene Države dugi niz godina, ali je kao potpuni promašaj, na sreću, zatvoren je 2007. Ispostavilo se da čak i astronomi-amateri mogu da otkriju teoretski nevidljive satelite.

3 – Nuklearni trgovinski sistem

Podzemni sistem trgovine nuklearnim materijalima i nacrtima za proizvodnju oružja nastao je pod rukovodstvom pakistanskog naučnika Abdul Kadir Kana. Upoznavši se sa tehnologijama stvaranja nuklearnog oružja u laboratoriji u Amsterdamu, Kan je osnovao svoju mrežu i uspešno je vodio trideset godina, do hapšenja 2004. godine (pritom je sasvim legitimno, paralelno vodio pakistanski nuklearni program). Treba immati u vidu da Abdul Kadir Kan kojim slučajem nije razvio svoju mrežu do savršenstva, Severna Koreja nikada ne bi došla do nuklearnog oružja.

2 – Vatreni baloni

”Vatrene balone” je prvobitno,  tokom Drugog svetskog rata, stvorio Japan. Baloni su nosili visokoeksplozivne bombe. Sjedinjene Države su se zainteresovale za projekat i potom razvile džinovski balon E77 koji je trebalo da nosi biološke agense za uništavanje useva u SSSR i Kini. Program je ukinut 1962. godine.

1 – NSA kompjuterski virusi

Širenje virusa. U dokumentima koje je objavio Edvard Snouden 2012. vidimo da je američka Agencija za nacionalnu bezbednost namerno širila (i dalje širi) kompjuterske viruse kako bi nadzirala i krala informacije širom sveta a time širila i kontrolisala svoj digitalni uticaj. Na ovom linku možete pregledati sve dokumente koje je Snouden objavio.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave