NaslovnaAvijacijaAmerički bombarderi B-52 u ponedeljak u niskom preletu iznad Balkana

Američki bombarderi B-52 u ponedeljak u niskom preletu iznad Balkana

Dva američka bombardera B-52 u ponedeljak će preleteti iznad Balkana, saopštila je američka ambasada u Zagrebu.

AMBASADA SAD u Zagrebu saopštila je danas da će dva američka bombardera B-52 u ponedeljak nadleteti tvrđavu Lovrijenac u Dubrovniku, zgradu vlade u Skoplju, Skenderbegov trg u Tirani i obalu Crne Gore

Dva američka bombardera, trenutno stacionirani u bazi Fairfordu u Ujedinjenom Kraljevstvu, u ponedjeljak će izvesti niske prelete na jugoistoku Evrope. Svrha ove operacije je demonstracija američke predanosti i sigurnosti NATO saveznika lociranih na jugoistoku Evrope, navodi se u saopštenju ambasade.

Plan leta

Bombarderi će preleteti zgradu vlade u Skoplju, Skenderbegov trg u Tirani, obalu Crne Gore te tvrđavu Lovrijenac u Dubrovniku. Bombarderi B-52 kičma su američkih vazdušnih snaga više od 60 godina, stoji na njihovim službenim stranicama.

Dugi su 48,5 metara, raspon krila je 56,4 metra, teže oko 83 tone i koštaju oko 84 miliona dolara. Mogu leteti na visini do 15 hiljada metara, a posada im je petočlana. Mogu nositi nuklearna ili precizno vođena konvencionalna ubojna sredstva sa mogućnošću precizne navigacije širom sveta. B-52 mogu biti opremljeni sa dva elektro-optička senzora za posmatranje, infracrvenim i naprednim ciljnim modulima, procene bitke i bezbednosti leta, dodatno poboljšavajući njegove borbene sposobnosti.

Tokom Pustinjske oluje, B-52 su bili odgovorni za 40 posto svih bombi koje su bacile koalicione snage. Veoma su efikasni za nadzor okeana i kao pomoć američkoj mornarici u operacijama protiv brodova i postavljanja mina. Za dva sata, dva B-52 mogu da nadgledaju 364.000 kvadratnih kilometara površine okeana.

Pročitajte još: 1999: GRAFITNE BOMBE – RATOVI PROTIV RESURSA

Bombarderi bi iznad Dubrovnika trebalo da budu u ponedeljak između 15:10 i 15:20, a u slučaju lošeg vremena let bi mogao biti otkazan.

B-52

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave