NaslovnaNovostiPrikaz sposobnosti Vojske Srbije „Štit 2022“

Prikaz sposobnosti Vojske Srbije „Štit 2022“

Na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici danas je, u prisustvu vrhovnog komandanta Vojske Srbije i predsednika Republike Aleksandra Vučića, ministra odbrane dr Nebojše Stefanovića i načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića, održan prikaz sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije „Štit 2022“.

Na prikazu su državnom vrhu i građanima predstavljene sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije naoružanih i opremljenih najsavremenijim naoružanjem i vojnom opremom, iz proizvodnog programa Odbrambene industrije Srbije, uvoza i sopstvenog razvoja. Učestvovalo je više od 1000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, više od 300 sredstava naoružanja i vojne opreme, kao i više od 60 aviona, helikoptera i daljinski upravljanih vazduhoplova. 

U dinamičkom delu prikaza, visoke zvanice i građani imali su priliku da se uvere u visok nivo obučenosti jedinica Vojske Srbije, koje su u deset sekvenci prikazale — izviđanje borbenog rasporeda neprijatelja, širu blokadu rejona, vazduhoplovnu vatrenu podršku, helikopterski desant specijalnih jedinica, borbeno traganje i spasavanje i izvlačenje snaga, posedanje vatrenog položaja artiljerijskih jedinica, protivvazduhoplovnu odbranu teritorije i snaga Vojske Srbije. Dinamički deo prikaza završen je naletom vazduhoplovnog ešelona koji su činili avioni MiG-29, „orao“, „supergaleb G-4“ i „lasta“, kao i helikopteri Mi-35, „gama“, Mi-17, Mi-8 i H-145, i padobranskim skokom pripadnika 63. padobranske brigade sa zastavama Republike Srbije i Vojske Srbije.

U statičkom delu su izložena najsavremenija sredstva naoružanja i vojne opreme na upotrebi u Vojsci Srbije, kao i sredstva iz razvoja domaće industrije. Javnosti je po prvi put prikazan PVO sistem srednjeg dometa „FK-3“ — jedan od najsavremenijih protivvazduhoplovnih sistema u svojoj klasi, čiju savremenost i aktuelnost karakteriše radarska tehnologija poslednje generacije. Građani su imali priliku da vide i artiljerijsko-raketni sistem „pancir S1“, potpuno naoružane bespilotne letelice „pegaze“, daljinski pilotirane vazduhoplove CH-92, „lazare“, „miloše“, „male miloše“, divizion top-haubica „nora“, modernizovane tenkove i oklopna borbena vozila, avione, helikoptere, savremene optoelektronske sisteme, puške i zaštitnu balističku opremu na upotrebi u Vojsci Srbije.

Nakon obilaska izloženog naoružanja i vojne opreme, vrhovni komandant Vojske Srbije i predsednik Republike Aleksandar Vučić rekao je da je ponosan na Vojsku Srbije, kao i na njen ogroman napredak.

— Čestitam Vojsci i Ministarstvu, svima na izuzetno organizovanom prikazu. Ponosan sam na Vojsku Srbije, ponosan sam na Srbiju — rekao je predsednik Vučić.
Vrhovni komandant je istakao da je napredak Vojske Srbije vidljiv u svakom segmentu, i izrazio zadovoljstvo što taj napredak primećuje i u sitnicama. On je istakao da će biti potrebna dodatna ulaganja i snaženje lovačko-bombarderske avijacije kako bi Srbija kao neutralna zemlja sačuvala svoje nebo. 

— Nastavićemo da snažimo Ratno vazduhoplovstvo i PVO. Već duže vremena smo u pregovorima za kupovinu 12 „rafala“, najkasnije početkom sledeće godine ćemo biti spremni da ugovorimo kupovinu 6+6 ili 12 novih „rafala“, a očekujem pregovore i sa britanskom stranom oko kupovine „tajfuna“ — zaključio je predsednik Vučić.

Govoreći o nabavljenom PVO sistemu FK-3, predsednik Vučić je istakao da je kupljen po izuzetno povoljnoj ceni, kao i da je reč o naoružanju koje je odvraćajuće za sve potencijalne agresore. 

Vrhovni komandant Vojske Srbije i predsednik Republike Aleksandar Vučić je na kraju izrazio zadovoljstvo što je današnjem prikazu prisustvovao veliki broj građana, pogotovo mladih, koji su mogli da vide kako i koliko je napredovala naša vojska.

Prikazu sposobnosti „Štit 2022“ prisustvovali su i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić, predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, ministri u Vladi, direktor Bezbednosno-informativne agencije, najodgovornije starešine Vojske Srbije i predstavnici vojnodiplomatskog kora.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave