NaslovnaNovostiObeležavanje Dana Vojske Srbije

Obeležavanje Dana Vojske Srbije

Dan Vojske Srbije — 23. april obeležen je danas nizom manifestacija, u spomen na dan kada je na Cveti 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak, koji predstavlja istorijsku prekretnicu u stvaranju moderne srpske države i vojske. 

Povodom najvećeg vojnog praznika, sa Savske terase na Kalemegdanu, u skladu sa naređenjem  vrhovnog komandanta Vojske Srbije i predsednika Republike, Garda Vojske Srbije izvršila je danas počasnu paljbu sa 10 plotuna iz šest artiljerijskih oruđa.

Ovogodišnje aktivnosti povodom Dana Vojske Srbije, uz počasnu paljbu, upotpunili su i defile plovila Rečne flotile od Mosta na Adi do Pančevačkog mosta i nalet vazduhoplova Ratnog vazduhoplovstva i protivazduhoplovne odbrane.

Okupljene građane pozdravile su posade višenamenskih, patrolnih, desantnih i pomoćnih brodova, aviona i helikoptera Vojske Srbije. 

Dan Vojske Srbije je obeležen i u komandama, jedinicima i ustanovama Vojske Srbije svečanim skupovima i postrojavanjem jedinica, uz uručenje pohvala i nagrada najistaknutijim pojedincima. 

Sada već tradicionalno, u okviru obeležavanja praznika održani su i promenadni koncerti Reprezentativnog orkestra Garde i Vojnog orkestra „Niš“ centralnim gradskim ulicama Beograda i Niša. Građani su tom prilikom mogli da uživaju u melodijama poznatih srpskih marševa i koračnica.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave