NaslovnaMornaricaObeležena godišnjica potonuća broda „Drava“

Obeležena godišnjica potonuća broda „Drava“

Pripadnici Vojske Srbije obeležili su godišnjicu potonuća rečnog monitora „Drava“, koji je potopljen na današnji dan 1941. godine nakon herojske borbe sa daleko nadmoćnijim nacističkim snagama.

U spomen na poginule članove posade održana je komemorativna svečanost na poziciji potonuća broda na Dunavu kod Čelareva. Uz zvuke brodskih sirena i počasni pozdrav brodske straže, vence je u Dunav sa broda Rečne flotile spustila delegacija Vojske Srbije i unuke slavnog komandanta „Drave“, poručnika bojnog broda prve klase Aleksandra Berića.
Delegacija Vojske Srbije položila je venac i kraj spomen-biste Aleksandra Berića na mesnom groblju u Belegišu, 90 kilometara nizvodno od potonuća broda, gde počivaju zemni ostaci ovog heroja Aprilskog rata.
Rečni monitor „Drava“ je imao junačku posadu i neprijatelju je naneo osetne gubitke, sve do konačnog obračuna, u zoru 12. aprila 1941. godine, kada je nakon neravnopravne borbe protiv nemačkih aviona i pogibije većine članova posade potonuo na 1287. plovnom kilometru Dunava.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave