NaslovnaNovostiPotpukovnik Vojske Srbije poginuo u oborenom helikopteru u Kongu

Potpukovnik Vojske Srbije poginuo u oborenom helikopteru u Kongu

Misija Organizacije UN za stabilizaciju u Kongu  saopštila je da je izgubila komunikaciju sa jednim od svojih helikoptera na istoku zemlje, gde su u toku sukobi između vladinih snaga i pobunjenika iz Pokreta 23. mart (M23).

Kako je prethodno saopštila vojska Konga, helikopter koji je pripadao mirovnoj misiji UN u Kongu oborili su pobunjenici na istoku te zemlje, a u njemu su bili šest Pakistanaca, jedan potpukovnik RF i potpukovnik VS.

U helikopteru je bilo najmanje osam osoba, među kojima i pripadnik Vojske Srbije, saopštila je vojska Konga..

U saopštenju Ministarstva odbrane Republike Srbije kaže se da je prilikom realizacije redovnog zadatka izviđanja iz vazduha u misiji Ujedinjenih nacija u Demokratskoj Republici Kongu (MONUSCO) danas na istoku te zemlje došlo do pada helikoptera u kojem je stradao i pripadnik Vojske Srbije potpukovnik Dejan Stanojević..

Prema prvim informacijama, na helikopter je pucano sa zemlje, nakon čega se vazduhoplov zapalio i srušio. U padu helikoptera nije bilo preživelih.

Potpukovnik Dejan Stanojević je rođen 22. decembra 1979. godine. U Vojsci Srbije je od 28. septembra 2002, a u misiji Ujedinjenih nacija u Demokratskoj Republici Kongu se nalazio od 24. oktobra 2021. godine.

Vojska Srbije je njegovim odlaskom izgubila časnog pripadnika, vrsnog starešinu i eksperta jedinica za elektronska dejstva. Tokom bogate vojničke karijere više je puta nagrađivan i pohvaljivan, a iza sebe je ostavio suprugu i dvoje maloletne dece. Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije preduzeće sve neophodne mere za povratak tela pokojnog Dejana u Republiku Srbiju i pružiće svu neophodnu pomoć njegovoj porodici. Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović uputili su telegrame saučešća porodici tragično stradalog pripadnika Vojske Srbije.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave