NaslovnaNovostiBespilotna letilica pala kod Zagreba iskopana iz zemlјe

Bespilotna letilica pala kod Zagreba iskopana iz zemlјe

Bespilotna letilica Tu-141 ”Striž” koja je pala na teritoriji Zagreba, konačno je iskopana iz zemlјe. Dosadašnjom istragom hrvatske krim-policije vojne policije pronađena je crna kutija, tragovi eksploziva, kerozina i hidrauličnog ulјa, a ustanovlјeno je da je letilica sovjetske proizvodnje te da nije izviđačka, nego ”avio-bomba”, odnosno, da postoji mogućnost da je ”nosila eksplozivnu napravu”. No, prema izjavi zvaničnika, tek će se utvrditi tačan tip i vrsta letilice a sa ”crne kutije” ustanoviti parametri leta. No, sve ovo se znalo još od prvog dana: Tupolјev 141 ”Striž” je proizvođen u ukrajinskom zavodu bivšeg SSSR, a eksploziv, kerozin i ulјa su normalna pojava na ovom tipu drona.

Letilica je opremlјena glavnim pogonskim jednoosovinskim turboreaktivnim motorom (одновальный турбореактивный двигатель) KR-171A, odbacivim, startnim raketnim motorom na tvrdo praškasto gorivo 141DT (стартовый пороховой ракетный двигатель, сбрасываемый, стартовый твердотопливный ускоритель) i motorom za meko sletanje 141DTMP (двигатель мягкой посадки). Tu-141 je poletao usled potiska startnog motora 141DT koji se odbacivao nakon što bi pogon preuzeo KR-171A. Prizemlјenje Tu-141 prvenstveno se zasnivalo na korišćenju padobrana. Pred sletanje, iz tankova se ispuštao ostatak pogonskog goriva i rashladne tečnosti iz sistema za hlađenje. Ovo se radilo u cilјu smanjenja mase i sprečavanja mogućeg požara; brzina se smanjivala na minimum. U tom cilјu, letilica je izvodila figuru na gore, zauzimajući uzlaznu trajektoriju; odbacivao se repni deo i prinudno se izbacivao padobran. Posle otvaranja, vezovi padobrana su se premeštali duž trupa kako bi se Tu-141 prizemlјio horizontalno; ispuštale su se tzv. ”sonde”, jedna vrsta stajnog trapa; palio se kočioni raketni motor 141DTMP koji je intenzivno smanjivao brzinu sletanja; ”sonde” su dodirivale tlo i obezbeđivale meko prizemlјenje.

Očito da je nad Zagrebom nešto zatajilo u navedenoj proceduri; ili padobran nije uspeo da trup dovede u horizontalni položaj ili je zatajio i padobran i 141DTMP i ”sonde”. Da se ne radi o izviđačkoj letilici moglo se ustanoviti samo ukoliko su nedostajale kamere i ostali uređaji za snimanje. 

No, u trenutno užarenoj političkoj situaciji u svetu, opasno je unapred iznositi pretpostavke ko i zašto je lansirao ”Striž”. Isto tako, da je nosio eksplozivnu napravu, pitanje je da li bi obližnji studentski dom prošao bez oštećenja i žrtava. Nadamo se da ovaj slučaj neće biti iskorišćen isključivo u propagandne svrhe. Nepristrasna istraga će potvrditi da li se zaista radi o ”Strižu” ili o specijalno konstruisanoj ”avio-bombi” i, u ovom drugom slučaju, zašto bi ona bila lansirana baš na Zagreb.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave