NaslovnaNovostiPripreme VS za mirovnu operaciju na Sinaju

Pripreme VS za mirovnu operaciju na Sinaju

U specijalizovanim centrima za obuku Vojske Srbije u toku su završne pripreme inžinjerijske jedinice Vojske Srbije za učešće u međunarodnoj mirovnoj operaciji na Sinaju.

Pripreme VS za mirovnu operaciju na Sinaju

Planirano je da ove godine, nakon što Narodna skupština donese odluku o učešću Vojske Srbije i drugih snaga u multinacionalnim operacijama van granica Republike Srbije, u misiju na Sinaju, u sastav američkog kontingenta, bude upućena desetočlana inžinjerijska radna grupa Vojske Srbije. Biće to prvi put da pripadnici Vojske Srbije i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država zajedno izvršavaju zadatke u misijama izgradnje i očuvanja mira u svetu.

Pripreme VS za mirovnu operaciju na Sinaju

Inžinjerijska radna grupa je ove nedelje u bazi „Jug“ i na poligonu „Borovac“ prošla taktičku obuku prilagođenu zahtevima misije, u okviru koje su uvežbavani postupci prilikom nailaska na improvizovanu eksplozivnu napravu ili zasedu, pretres i sprovođenje lica, obezbeđenje mesta baziranja, organizacija konvoja i rad na kontrolnim tačkama. Jedinicu u narednom periodu očekuje jednonedeljna sanitetska obuka, čijom će realizacijom biti zaokružen kompletan proces priprema za ovu misiju.

„Međunarodne snage i posmatrači“ su nezavisna mirovna organizacija sa sedištem u Rimu, koja je nastala u skladu sa sporazumom između Arapske Republike Egipta i Države Izrael 1981. godine, sa ciljem sprovođenja bezbednosnih odredaba Egipatsko-izraelskog sporazuma iz 1978. godine. 

Pripreme VS za mirovnu operaciju na Sinaju

Učešćem u ovoj mirovnoj operaciji, Vojska Srbije će osim u očuvanju i izgradnji mira na Bliskom istoku dati snažan doprinos jačanju ukupnih bilateralnih odnosa Republike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave