NaslovnaNovostiU toku su obuke pilota instruktora i budućih podoficira RV i PVO

U toku su obuke pilota instruktora i budućih podoficira RV i PVO

Obuka najmlađih pilota VS za nastavnike letenja

Na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici, pored redovnih trenažnih letova, realizuje se i obuka najmlađih pilota Vojske Srbije za nastavnike letenja na školskim avionima „utva 75“.

Obuku pohađaju potporučnici iz sastava 252. školsko-trenažne avijacijske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade koji su tokom školovanja na Vojnoj akademiji prošli program letačke obuke, ostvarili potreban broj sati naleta i svojim letačkim i radnim osobinama pokazali da su u potpunosti spremni za dalje specijalističko usavršavanje. 

Oni se osposobljavaju za izvođenje početne selektivne obuke sa kandidatima za upis na studijski program Vojno vazduhoplovstvo Vojne akademije i kandidatima za slušaoce Kursa za rezervne oficire roda avijacije.

Piloti sada prolaze obuku po svim razdelima letačke obuke u ulozi nastavnika letenja, od osnovnog, akrobatskog, navigacijskog, grupnog do instrumentalnog letenja. Prethodno su uspešno savladali tromesečni teoretski deo obuke na Vojnoj akademiji i metodski se osposobili za izvođenje nastave.

Završetkom njihovog osposobljavanja Vojska Srbije će dobiti još jednu generaciju mladih pilota – nastavnika letenja u potpunosti obučenih za izvođenje početne slelektivne letačke obuke koji će, zajedno sa svojim iskusnim kolegama iz 252. školsko-trenažne avijacijske eskadrile, obučavati kandidate za pilote Vojske Srbije.

Specijalistička obuka budućih podoficira RV i PVO

U Centru za obuku ratnog vazduhoplovstva i PVO na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici u toku je treći modul obuke kandidata za podoficire Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

U ovom modulu koji traje devet nedelja, budući podoficiri Ratnog vazduhoplovstva i PVO usvajaju neophodna vojno-stručna znanja i veštine za obavljanje početnih podoficirskih dužnosti u okviru artiljerijsko-raketnih jedinica za PVD, jedinica vazduhoplovno-tehničke službe i službe vazdušnog osmatranja i javljanja. 

Programom obuke obuhvaćeni su teorijski i praktični sadržaji na sredstvima raketne i radarske tehnike čijom realizacijom kandidati stiču neophodna znanja za pravilan i bezbedan rad na opsluživanju i osnovnom održavanju vazduhoplova i sistema za vazdušno osmatranje i javljanje i protivvazduhoplovna dejstva.

Poslednja – četvrta faza obuke realizuje se u jedinicama Vojske Srbije, gde se kandidati osposobljavaju za dužnosti tehničara za vazduhoplovne motore, naoružanje i opremu, operatore na radarskim i raketnim sistemima i opšte vazduhoplovne dužnosti.

Kurs za podoficire Ratnog vazduhoplovstva i PVO traje šest meseci i obuhvata dva osnovna, specijalistički i modul stažiranja. Kandidati koji uspešno savladaju sve module biće promovisani u čin vodnika i stupiti u stroj profesionalnih pripadnika Ratnog vazduhoplovstva i PVO.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave