NaslovnaNovostiPočasna paljba povodom Dana državnosti Srbije

Počasna paljba povodom Dana državnosti Srbije

Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije Vlade Srbije najavio je da će sutra u 16 časova, povodom obeležavanja Dana državnosti Srbije, biti izvršena počasna artiljerijska paljba sa Savske terase Kalemegdanske tvrđave.

Počasna paljba povodom Dana državnosti Srbije

Kako je saopštilo Ministarstvo za rad, zapšljavanje, boračka i socijalna pitanja, počasna artiljerijska paljba tradicionalno „najavljuje” nacionalni praznik Sretenje – Dan državnosti Srbije i biće izvršena uz najviše državne i vojne počasti Garde Vojske Srbije, podizanje zastave i intoniranje himne.

Ustanički skup, održan u Orašcu, predstavlja početak obnove srpske državnosti posle viševekovne otomanske vlasti.

Na zboru starešina u Orašcu, 14. februara 1804. godine za vođu ustanka izabran je Đorđe Petrović, poseća se u saopštenju.

U narednih nekoliko godina ustanička vojska, pod vođstvom Karađorđa, u čuvenim bitkama kod Ivankovca, Deligrada, Mišara, u Beogradu i drugim mestima, porazila je otomanske snage i oslobodila gotovo celu teritoriju Beogradskog pašaluka. Time su Srbi otpočeli oslobodilačku borbu protiv otomanske vlasti i proces stvaranja svoje novovekovne države.

Počasna paljba povodom Dana državnosti Srbije
Počasna paljba povodom Dana državnosti Srbije

Sretenje – Dan državnosti Srbije obeležava se u spomen na početak Prvog srpskog ustanka (15. februar 1804. godine) i čin proglašenja (Sretenjskog) Ustava Knjaževine Srbije (15. februar 1835. godine), a na osnovu odredaba Zakona o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji („Službeni glasnik RS” br. 43/01, 1/07 i 92/11) obeležava se neradno dva dana 15. i 16. februara), navedeno je u saopštenju.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave